Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Verborgen Theodorakapel Kamperpoort weer open na renovatie

Zwolle – De Theodorakapel in het hart van de Kamperpoort is weer open. Na jaren van voorbereiding en iets meer dan een jaar renoveren werd de kapel vrijdagmiddag feestelijk geopend.

De Kapel staat op het voormalige kloosterterrein van het Onze Lieve Vrouwenpension. In 1904 laat burgemeestersdochter Theodora Ludovica Vos de Wael haar woning en een legaat van vijfduizend gulden na aan de parochie Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming. Op de plek van haar woning aan de Harm Smeengekade werden toen een klooster (met kapel) en een pension gesticht voor oudere vrouwen, later ook voor mannen. Zij werden verzorgd door de uit Maastricht afkomstige zusters Carolus Borromeus, in de volksmond ook wel de zusters van Onder de Bogen genoemd.

tekst gaat verder onder de foto

In 2001 zijn er plannen om de kapel te slopen. Om dit te voorkomen wordt een stichting opgericht. Na vele jaren van plannen maken wort er zo’n jaar geleden dan echt gestart met de renovatie van de kapel. De kapel wordt zichtbaar vanaf de openbare weg nadat woonzorgcentrum de Nieuwe Haven deels wordt gesloopt om te worden omgebouwd tot appartementencomplex.

Op het oude kloosterterrein rondom de kapel worden daarop nieuwe appartementen gebouwd geheel in stijl met de kapel. Tegelijkertijd startte ook de renovatie van het kapelletje. Binnen de kapel is de oude groene kleur weer in ere hersteld. Ook de in 2007 ontdekte piëta van Bokhoven is in de kapel te bewonderen.

tekst gaat verder onder de foto

De realisatie van het vernieuwde kloostercomplex is een samenwerking tussen Delta Wonen en IJsselheem, die de eigenaar van de kapel is. Woonzorgaanbieder IJsselheem gaat de kapel nu inzetten als een plek voor de stad. Een plek voor bezinning, cultuur en ontmoeting. Op de zondagen vinden er vieringen plaats vanuit de katholieke kerk en vanaf het najaar ook van de Russisch Orthodoxe kerk.

Kapel voor renovatie in 2017

Gerelateerde artikelen

Back to top button