EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Tweederde ondernemers binnenstad is voor ZwolleFonds

Zwolle – Tweederde van de Zwolse binnenstadsondernemers heeft ingestemd met een ondernemingsfonds voor de binnenstad. Dat blijkt uit de draagvlakmeting die de afgelopen maand onder de ondernemers gehouden is.

Dobderdagmuddag zijn alle uitgebrachte stemmen geteld onder toezicht van een notaris. Van de 621 ondernemers in de binnenstad die hun stem mochten uitbrengen hebben 334 ondernemers gestemd. Van hen stemden er 223 (dat is 66,77%) voor het ZwolleFonds en 111 tegen (33,23%). De voorstemmers vertegenwoordigen samen ruim 76 % van de WOZ waarde in de binnenstad.

Daarmee is er volgens de wet nipt voldoende draagvlak voor een ondernemersfonds. Wettelijk is vastgelegd dat minimaal de helft van de bijdrageplichtigen een stem moet uitbrengen, 2/3 van het aantal daadwerkelijke stemmers voor moet zijn en dat zij de meerderheid in de WOZ waarde vertegenwoordigen.

Van, voor én door ondernemers

Het ZwolleFonds is een initiatief van Zwolse ondernemers, KHN Zwolle, HESZ, CityCentrum en Zwolle Marketing. Een eigen ondernemersfonds, van, voor én door ondernemers, stond bovenaan de wensenlijst tijdens een congres over de toekomst van de binnenstad eind 2014. Een brede werkgroep, aangevuld met vertegenwoordigers uit onderwijs, zakelijk bedrijfsleven en bewoners, heeft het afgelopen jaar in overleg met de gemeente Zwolle gewerkt aan de opzet van het ZwolleFonds.

De gemeenteraad van Zwolle heeft op 26 september ingestemd met een BIZ Binnenstad, op voorwaarde dat er voldoende draagvlak is onder de ondernemers voor het fonds. Nu uit de meting blijkt dat dat draagvlak er is, kan de verordening op 1 januari 2017 in werking treden. Zwolle kent al vergelijkbare BIZ-regelingen voor Dieze-Centrum en Assendorp.

Meer slagkracht

Wethouder Filip van As is verheugd dat er draagvlak is voor het ZwolleFonds. “Daarmee krijgen de ondernemers meer slagkracht en ruimte om meer bezoekers en beleving naar de binnenstad te halen. Zwolle doet het al heel goed, maar om de groei te bestendigen moeten we niet stil zitten. Om in de toekomst als binnenstad van betekenis te blijven is samenwerking en krachten bundelen noodzakelijk. Met de komst van het ZwolleFonds kunnen we als gemeente nog beter samen met de ondernemers werken aan een aantrekkelijke en economisch gezonde binnenstad. Wij kunnen nu de uitvoeringsovereenkomst met de stichting ZwolleFonds gaan sluiten voor de periode 2017 tot en met 2021.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button