Nieuws uit ZwollePEC ZwolleSportVoorpagina

Politiek eist snel antwoord over veiligheid in PEC Zwolle stadion

Zwolle – De Zwolse politiek wil opheldering over de incidenten in het PEC Zwolle stadion. Een aantal raadsleden van verschillende partijen heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W over de veiligheid in en om het stadion.

Aanleiding is het afsteken van rookbommen in het uitvak en het vak van de harde kern tijdens de wedstrijd tegen GoAhead op 17 september. Meerdere personen moesten naar het ziekenhuis vanwege ademhalingspropblemen. De rookbommen waren op afstand bestuurbaar en vermoedelijk van te voren verstopt in het stadion.

Almelo was niet het eerste voorval. Er zijn al langere tijd regelmatig incidenten in- en om het PEC stadion waarbij personen in het publiek rookbommen, vuurwerk, bivakmutsen en spandoeken mee weet te smokkelen het stadion in, er wordt over hekken geklommen en er zijn geweldsincidenten bij uitwedstrijden.

“Voetbal zou als grote verbinder moeten werken en voor jong en oud een feest moeten zijn, maar door deze excessen lijkt het dat niet te zijn. Een kleine groep weet keer op keer zaken het stadion in te smokkelen en nu zelfs van te voren te verstoppen.”, meldt de politiek.

De raadsleden willen daarom weten of er recent gesprekken zijn geweest met het bestuur van PEC over de escalerende problematiek en wat daarvan de uitkomsten zijn. Ook vragen ze of het college het belangrijk vindt dat de diverse supportersverenigingen zich publiekelijk uitspreken over de gebeurtenissen. Verder willen ze weten hoe het mogelijk is dat er nog steeds verboden voorwerpen, zoals rookbommen, het stadion in kunnen komen en of daar onderzoek naar wordt gedaan en maatregelen op worden genomen.

Tot slot vragen ze of het college in gesprek is met het Openbaar Ministerie over bestuurlijke en strafrechtelijke maatregelen tegen relschoppers en welke maatregelen/opsporingsmiddelen worden overwogen.

Naar verwachting zal het college van B&W binnen drie weken de raad informeren.

PEC Zwolle over de ongeregeldheden in Almelo: ‘Direct na de misstanden is er in samenwerking met de KNVB, de Politie en het Openbaar Ministerie een onderzoek gestart om de daders te achterhalen. Uiteindelijk is binnen enkele dagen een groep van zeventien personen geïdentificeerd. Deze personen ontvangen nog deze week een aangetekende brief waarin staat dat zij zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan ernstig wangedrag. Zij zullen worden opgeroepen zich tegenover de onafhankelijke gedragscommissie hiervoor te verantwoorden. PEC Zwolle legt hen per direct een voorlopig stadionverbod op voor uit- en thuiswedstrijden van de club. Dit verbod geldt in ieder geval tot er een definitieve beslissing is genomen in de zaak. Ook zijn de seizoenkaarten van deze personen geblokkeerd en kunnen zij geen wedstrijdkaarten bestellen. De stadionverboden gingen direct in. ‘

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button