Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Talkshow GGD over het voorkomen van zelfmoord

Zwolle – Op 18 januari – Blue Monday – besteedt de GGD IJsselland extra aandacht aan het voorkomen van zelfmoord. Vanaf 19:30 uur is er een talkshow over dat onderwerp waarin ook de documentaire ‘WAAROM NIET EERDER’ in première gaat. Boudewijn Koops praat daarnaast met diverse gasten. Paul de Munnik verzorgt de bijpassende muziek. De talkshow is ook op het televisiekanaal van RTV Focus te bekijken.

Praten over zelfmoordgedachten en –plannen is voor de meeste mensen heel lastig en soms zelfs een taboe. Bekend is dat praten helpt om de eenzaamheid te doorbreken en zelfs een enorme opluchting kan zijn. De documentaire geeft handvatten om het onderwerp bespreekbaar te maken en is bedoeld voor zowel professionals als iedereen die meer over dit onderwerp wil weten. Wil je nu al praten over zelfmoordgedachten? Dat kan via 0800-0113!

Meekijken?

Meekijken naar de talkshow kan behalve op het televisiekanaal van RTV Focus ook op deze pagina. Op maandagavond vind je hier de link naar de uitzending. Een voorproefje van de film is nu al te bekijken. Het televisiekanaal van RTV Focus is bij Ziggo kanaal 44 en bij KPN kanaal 1396.

Praten over zelfmoord helpt!

Het niet durven of kunnen delen van een innerlijke strijd kan veel eenzaamheid en psychische klachten veroorzaken. Vaak heeft de omgeving van iemand die worstelt met nare gedachten al lang in de gaten dat het niet goed gaat met hem of haar. Praten helpt om de eenzaamheid te doorbreken en kan soms zelfs een enorme opluchting zijn.

Zelfmoord een toenemend probleem

Zelfmoord is een toenemend probleem in Nederland en daarmee ook in IJsselland. Het aantal suïcides is in de afgelopen jaren gestegen en de impact ervan is groot. In 2019 hebben in Nederland 1811 mensen een einde aan hun leven gemaakt. Dat komt neer op gemiddeld vijf mensen per dag. In de regio IJsselland maakten in 2019 ruim 70 mensen een einde aan hun leven, een stijging ten opzichte van de jaren ervoor (cijfers GGD IJsselland). Het suïcidecijfer toont slechts een fractie van het probleem. Het zegt namelijk niets over het aantal suïcidepogingen en suïcidale gedachten.

Project ‘Zelfmoord? Praat erover!’

De 11 gemeenten in de GGD-regio IJsselland willen het aantal suïcides in de regio IJsselland terugdringen. Daarom is in het voorjaar van 2018 het project ‘Zelfmoord? Praat erover!’ van start gegaan. Doel is het taboe op praten over zelfmoord te doorbreken en professionele hulp sneller in te zetten. Bekend is dat praten helpt om de eenzaamheid te doorbreken en zelfs een enorme opluchting kan zijn. GGD IJsselland coördineert het project ‘Zelfmoord? Praat erover!’ De GGD werkt hierin samen met de 11 gemeenten in de regio IJsselland en met maatschappelijke partners als de Dimence Groep.

Gerelateerde artikelen

Back to top button