Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

TalentStad docent Bart Valkenier Online Filmleraar van het Jaar

Zwolle – Bart Valkenier is uitgeroepen tot Online Filmleraar van het Jaar 2020. Valkenier is docent multimediale producten op het TalentStad Beroepscollege in Zwolle.

De prijsuitreiking vond plaats tijdens het NFF Professional Programma van het Netwerk Filmeducatie op het Nederlands Film Festival.

De jury roemt Valkenier om zijn missie om film voor iedereen toegankelijk te maken. ‘Bart motiveert leerlingen om zelf film te maken, verbindt verschillende kunstgenres en zijn filmpjes zijn uitnodigend voor leerlingen om zelf met film aan de slag te gaan. Daarnaast is zijn visie op filmeducatie helder, zet hij leerlingen aan tot filmanalyse en maakt hij filmeducatie toegankelijk door hen de middelen hiervoor aan te reiken. Bovendien probeert de nieuwe Online Filmleraar van het Jaar 2020 via zijn website leerlingen in heel Nederland te bereiken.’

Boegbeeld

Bart Valkenier is gedurende één schooljaar (2020-2021) het boegbeeld voor filmeducatie in het onderwijs en mag een jaar lang gratis naar de film. Met de klas mag de leraar naar een filmtheater of filmfestival naar keuze en neemt de winnaar ook plaats in de jury van de volgende verkiezing.

Met filmeducatie kun je onderwijs een stuk mooier en beter maken.’ Vanuit die overtuiging geeft Bart Valkenier les op TalentStad Beroepscollege als film- en mediadocent bij het profiel Dienstverlening & Producten, route Media & Vormgeving. De overschakeling naar online onderwijs was in maart jl. dan ook geen moeilijke stap voor hem. Met behulp van de talloze filmpjes op zijn website 2D3D.gratis kon hij de leerlingen niet alleen makkelijk lesgeven, maar ook gemotiveerd houden.

2D3D.gratis

‘Leerlingen willen graag online mooie dingen maken, maar lopen tegen twee zaken aan: geld en taal. Daar wilde Valkenier wat aan doen. Op 2D3D.gratis brengt hij gratis software bij elkaar, mét Nederlandse training in soorten en maten. Vier jaar geleden is hij daarmee begonnen met een subsidie van het Leraren Ontwikkel Fonds. Op de site kun je allerlei programma’s vinden waarmee je video’s en geluid kunt monteren, illustraties en animaties kunt maken, 3D kunt printen, noem maar op, alles met uitleg erbij. Met deze website staat niets de creativiteit van de leerlingen en andere gebruikers meer in de weg.

TalentStad is blij en trots op het feit dat hun film- en mediadocent de eerste prijs in de wacht heeft gesleept en zoiets moet natuurlijk gevierd worden met een mooi cadeau en lekkers bij de koffie in de pauze.

Gerelateerde artikelen

Back to top button