Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Supermaan op maandag – supermaandag

Zwolle – Komende maandag staat de maan dichter bij de aarde dan normaal. Het is ook nog eens volle maan. Wanneer het volle maan is en de maan dichter bij de aarde staat dan normaal, is er sprake van een supermaan. Dat meldt Weerplaza.

Dichtst bij van deze eeuw tot nu toe

De laatste volle maan, in oktober, viel ook al precies samen met het moment dat de maan dichterbij de aarde staat dan normaal. Aanstaande maandag is dat opnieuw het geval, maar dan is het meteen het dichtst bij van deze eeuw tot nu toe. Pas op 25 november 2034 bereikt de maan een vergelijkbare stand.

Grootste maan tijdens de opkomst

Rond half 6 komt de maan op in het oosten. Omdat de maan dan dicht bij objecten staat, zoals een boom of gebouw, lijkt de maan veel groter. Deze optische illusie komt waarschijnlijk door het feit dat wij de maan ineens kunnen vergelijken met objecten waarvan wij de maat kennen. De volgende ochtend, rond half 8, gaat de maan weer onder in het noordwesten. Ook dan lijkt de maan ineens een flink stuk groter dan wanneer zij hoog aan de hemel staat.

Is de supermaan te zien?

Door invloeden van hogedrukgebieden in de buurt, is het maandag niet geheel bewolkt. Tussen de wolkenvelden door zijn er opklaringen. In deze opklaringen is de maan natuurlijk prima te zien. De zachtere lucht ligt ten westen van ons land wel op de loer, dus de kans dat er bewolking van een (oud) front aan het einde van de middag binnenschuift, is wel aanwezig.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button