KabelkrantNieuws uit ZwolleSportVoetbal

VV Berkum pakt beker tegen Veensche Boys

Zwolle – VV Berkum heeft in Harderwijk door een 1-3 winst tegen tweedeklasser Veensche Boys beslag gelegd op de Districtsbeker Oost. De Zwollenaren hadden in het eerste bedrijf van de finale een flinke kluif aan het uitstekend spelende Veensche Boys, dat met een 1-0 voorsprong de rust in ging, maar na de hervatting draaide Berkum de zaken helemaal om.

“De eerste helft was moeizaam, toen zaten we niet lekker in de wedstrijd. Maar daarna stonden we verdedigend beter en vonden we ook de aansluiting met onze aanval. Toen konden we gas geven,” stelde Berkum-trainer Arno Hoekstra tevreden vast. “Mooi dat we in zo’n toch moeilijk seizoen zo’n prijs kunnen halen!”

Waarschuwingen

Veensche Boys liet direct zien absoluut geen plankenkoorts te hebben en de ploeg uit Nijkerkerveen gaf aanvallend al snel enkele flinke waarschuwingen af, waarbij Berkum nog met de schrik vrij kwam. Na krap een kwartier sloeg de Gelderse equipe echter toe. De snelle en steeds gevaarlijke Tom van Donselaar lepelde de bal over Berkum-doelman Huib Veurink en hoewel Robert Talens nog trachtte redding te brengen constateerde de arbitrage dat de bal over de Zwolse doellijn was geweest: 1-0. Nauwelijks een minuut later leek Berkum de zaak weer recht te trekken via een combinatie van Johnsen Bacuna en Martijn Brakke, maar de lat van het Veensche Boys-doel lag een snelle gelijkmaker in de weg. Berkum kwam na een minuut of 20 wat beter in het spel, maar was onzorgvuldig in de afwerking en Veensche Boys bleef gevaarlijk via vooral Van Donselaar.

Zaken omgedraaid

Na rust draaide Berkum de zaken echter direct om. Een minuut na de aftrap scoorde Martijn Brakke, na een prima voorbereiding en een lage voorzet van Chris van der Meulen, fraai de 1-1 en dat hielp de Zwolse vierdedivisionist in het zadel. Direct na de gelijkmaker liet Bacuna een kans liggen, maar de Berkum-spits liet even later zijn klasse zien. Na een lange pass nam Bacuna de bal prima mee, waarna hij met een fraaie beweging doelman Jordy Deckers passeerde: 1-2. Vijf minuten later besliste Berkum het duel en wéér was het Bacuna die de trekker overhaalde. Brakke zorgde bij een messcherpe Berkum-aanval voor prima inleidend werk en bediende Bacuna, die attent en slim de 1-3 op het scorebord bracht.

Bij Veensche Boys lekte het geloof er zienderogen uit en hoewel de ploeg van trainer Erik Assink er nog een slotoffensief uitperste kwam de Zwolse zege niet meer in gevaar. Er werd een aantal schoten gelost op het Berkum-doel, maar die gingen óf hoog over óf ruim naast. Zo bleef het bij de, gezien de overmacht in de tweede helft, verdiende 1-3 zege voor Berkum en dat betekende de eerste Districtsbeker ooit voor de Zwollenaren: Een prachtige prijs in een seizoen waarin het de ploeg van trainer Hoekstra lang tegen heeft gezeten!

Veensche Boys-Berkum, 18 mei 2023, finale Districtsbeker Oost (terrein VVOG Harderwijk)

Eindstand: 1-3 (1-0)
Scheidsrechter: Stan Smit
Doelpunten: 14. Tom van Donselaar (1-0), 47. Martijn Brakke (1-1), 58. Johnsen Bacuna (1-2), 63. Bacuna (1-3)
Gele/rode kaarten: geen

Opstelling Berkum: Huib Veurink, Dennis Horstman, Frank van der Burg, Robert Talens, Jorben Nieuwenhuis (73. Lars van Gerner), Björn Bakker (83. Boaz Rahajaan), Marc van der Meulen, Mike van Ekeren, Martijn Brakke (83. Ivar Nijboer), Chris van der Meulen, Johnsen Bacuna (80. Giorney Rojer)

Opstelling Veensche Boys: Jordy Deckers, Niek van Diermen (84. Kilian van Kasteel), Tom Cozijnsen, Alwin van Domselaar, Bas van de Grootevheen, Tom van Donselaar, Rody Buitenhuis (84. Lucas Mercera), Nico van den Brom, Julian Buitenhuis, Rik Doppenberg, Steven van Zanten (67. Levi Haringsma)