Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

Studenten Windesheim in strijd tegen Socialbesitas

Zwolle – De onderbouw leerlingen van het Thorbecke College in Zwolle hebben een voorlichting gekregen van studenten van hogeschool Windesheim over ‘socialbesitas’. De campagne van Team Off Screen, wil de middelbare scholieren bewust maken van de gevolgen van overmatig gamen en socialmediagebruik. De studenten organiseerden donderdag 17 mei een campagnedag over het onderwerp.

De slogan luidt: ‘Hoe soci(a)l ben jij?’. De studenten hopen dat door de campagnedag jongeren hun off screen en on screen tijd beter verdelen. De eerstejaars studenten communicatie voerden de campagne uit in opdracht van Tactus verslavingszorg. Op de campagnedag waren allerlei activiteiten te doen zijn die de onlinewereld naar offline brengen.

Activiteiten

De dag bestond uit klassikale voorlichting, maar ook waren er in en om de school verschillende uitdagende activiteiten te doen, waaronder een interactief spel, met vragen als: besteed je meer dan twee uur per dag aan YouTube? En: ken jij meer dan 10% van je volgers niet persoonlijk? Ook was er een heuse Sims: School Party, kon je met likes gooien en meedoen aan een #TEAMOFFSCREEN-winactie.

Socialbesitas

Jongeren besteden steeds meer tijd aan gamen en social media, maar zijn vaak onbewust van de gevolgen hiervan. Overmatig socialmediagebruik kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor de concentratie, de taalontwikkeling en ook de lichamelijke ontwikkeling van jongeren. Daarnaast heeft het ook gevolgen voor communicatieve vaardigheden. Via een scherm oefenen jongeren niet met het interpreteren van lichaamstaal en andere niet-verbale signalen.

Social media niet per se slecht

Team Off Screen wil leerlingen niet bang maken voor social media, dat is namelijk helemaal niet nodig. Ook de studenten zijn fan van social media en herkennen naast de negatieve gevolgen, ook veel positieve gevolgen hiervan. Ze hopen dat de leerlingen na de campagne bewuster om gaan met social media, maar ze vragen ze zeker niet hiermee te stoppen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button