EconomieNieuws uit ZwolleOnderwijsOnderwijs & WetenschapVideo NieuwsVoorpagina

Studenten protesteren tegen het leenstelsel op Nieuwe Markt

Zwolle – Vrijdagmiddag werd er in Zwolle geprotesteerd tegen het leenstelsel. Vijftien studenten waren op het Nieuwe Marktplein aanwezig. Ze wilden de overheid laten weten dat jongeren af willen van het systeem waarbij studenten moeten lenen om hun studie te betalen.

“Wat willen wij? Schuldenvrij!” , werd gescandeerd door de aanwezige actievoerders. Door heel Zwolle hingen de demonstranten posters op waarop 30 studenten staan afgebeeld met hun studieschuld. “Er zijn jongeren die een studieschuld hebben van 40.000 euro. Ze moeten de arbeidsmarkt op met een schuld. Wij willen dat elke student schuldenvrij kan studeren,” vertelt één van de actievoerders.

Studieschuld

Het leenstelsel is sinds 2014 ingevoerd. Vóór 2014 kregen studenten nog een basisbeurs, maar tegenwoordig moeten studenten vaak lenen. Een student leent gemiddeld 700 euro per maand. Daardoor loopt de studieschuld op tot zo’n 35.000 euro per student.

Het protest werd landelijk georganiseerd door FNV Young & United, de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en SOOZ (Studenten Overlegorgaan Zwolle). Vandaag werd er, naast Zwolle, ook in Utrecht gedemonstreerd. Zaterdag volgt er nog een protest in Amsterdam en op 15 maart is er een mars in Wageningen.

© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop
© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button