Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

“Zwols Levenslicht” Première van een documentaire over 66 jaar Carnaval in Zwolle

Zwolle – Zondag 5 november aanstaande vindt de première plaats van de documentaire “Zwols Levenslicht”. Een documentairefilm over de cultuur en het gevoel achter het fenomeen ‘Carnaval’ in Zwolle. De film is een productie van Stichting Culturele Producties Even Doen (Sander Dol) en Spookfish Media (Barry van As) i.s.m. Carnavalsvereniging De Eileuvers.

Aanleiding voor de film was het 66 jarig bestaan van carnavalsvereniging De Eileuvers maar daardoor ook het 66 jarig bestaan van het vieren van het carnavalsfeest in Zwolle (tijdens carnaval Sassendonk). “We willen laten zien dat carnaval niet gewoon een paar dagen feest is, maar voor heel veel mensen een cultuur en een gevoel dat deel uit maakt van het leven van velen”, aldus producent Dol. De documentaire is een cadeau aan de stad en carnaval vierend Zwolle.

Om het idee professioneel vorm te geven is de samenwerking aangegaan met Barry van As van het bedrijf Spookfish media. Barry heeft vele documentaires en films gemaakt en is onder andere 12 jaar verantwoordelijk geweest voor de inhoud en productie van het programma ‘Man bijt hond’.

Gevoel en emotie

“Gaandeweg het maken van de documentaire ging er een wereld voor me open van wat er allemaal achter de schermen van die paar dagen carnaval speelt. De emotie van mensen die zich vrijwillig al jaren bezig houden met het bouwen van wagens, het maken van kostuums, de organisatie van een optocht met 25000 bezoekers, het spectaculaire openingsfeest op vrijdagavond, het kiezen van een Stadsprins, de onderscheidingen, de rituelen etc. etc. De ‘liefde’ voor het carnaval spat bij veel van de gefilmde personen en groepen van het scherm.”

“Vanaf de dag dat ze mij benaderden tot nu zijn er 3 jaar verstreken. Er ligt wel voor 300 uur aan materiaal en daaruit hebben we dan de documentaire moeten destilleren van een uur. Altijd weer een lastig proces om ook veel mooi materiaal niet te gebruiken, maar het resultaat is denk ik prachtig”, stelt Barry van As.

Gratis toegankelijk

De première is gratis toegankelijk, maar wel op reservering via Zwolsetheaters.nl.
Zondag 5 november – Theater De Spiegel – Spinhuisplein 14 Zwolle – 14.00 uur

Gerelateerde artikelen

Back to top button