Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

VIDEO Hanzejaar brengt Groot Zwols Dictee terug: vrommes, vreje, sleifer

Zwolle -Het was donderdagavond een gezellige avond voor de liefhebbers van de Zwolse taal en geschiedenis. Op donderdag 19 oktober vond in de vereniging buitensociëteit in Zwolle de speciale Hanze editie van het Groot Zwols Dictee plaats. Een hele zaal vol Zwollenaren en ‘import’ deed mee aan deze taalstrijd, waaronder burgemeester Peter Snijders, stadsgids Bert Dijkink en bekende Zwollenaar Willem Willemsen. Zij kregen les van ‘juffrouw’ Minke Kraijer, de drijvende kracht achter het Groot Zwols Dictee, dat al enkele jaren niet meer gehouden werd maar speciaal voor het Hanzejaar weer uit de mottenballen was gehaald.

De deelnemers moesten eerst een dictee maken met veel lastige zinnen over de Zwolse cultuur en tradities. Dat was niet makkelijk, bleek later, toen de vele rode pennenstrepen door de verkeerd gespelde woorden gingen. Daarna werden de deelnemers getest op hun kennis over de geschiedenis van de Hanzestad Zwolle. Zo moesten ze bijvoorbeeld weten via welk groot water de Zwolse Hanzekooplieden en schippers in de middeleeuwen een directe verbinding hadden met de Zuiderzee. Was dat de IJssel, de Vecht of het Zwarte Water?

Tot slot kwam de woordenschat aan bod.Het Zwolse woord werd gegeven, de delnemers moesten de betekenis uitpuzzelen. Misschien was de ‘vrommes’, een vrouw, nog niet zo moeilijk en ook de ‘vreje’, een vrijer lukte de meesten nog wel, maar ‘sleifer’? Ja dat is dus kwijl.

Uiteindelijk waren er een paar mensen die zo tussen de 30 en 70 fouten hadden gemaakt, zo schatten ze zelf in. Na een strenge jurycontrole kwam er een uiteindelijke winnaar uit de bus. Hij ontving uit handen van burgemeester Peter Snijders een mooie houten Peperbus, gemaakt door Willem Willemsen. Ook voor Minke Kraijer, die het nu toch echt voor de laatste keer deed, was er een mooie houten Peperbus. Deze keer niet met een fles drank maar speciaal voor haar heerlijke chocolade. En op de verpakking? Daar stond een nieuw Zwols woord op: Minken (ww), (minken -eminkt) wat zoveel betekent als, je kunt het Zwols dictee niet foutloos schrijven.

De organisatie van het Zwols Dictee was in handen van Albert Bartelds van de Overijssel Academie en Minke Kraijer.

Gerelateerde artikelen

Back to top button