Voorpagina

Slechtvalken hebben nieuw plekje op zendmast bij centrale ingenomen

Zwolle – Zondag zijn voor het eerst slechtvalken gesignaleerd bij de nieuwe nestkast op de communicatiemast Harculo. De slechtvalken die tot vorig jaar nestelden in een broedkast op de centrale zijn sinds dit jaar aangewezen op een nieuwe locatie. Door de sloop van de centrale moest ook de slechtvalken broedkast worden verwijderd.

Sinds 2008 wordt er door slechtvalken gebroed in een kast in de centrale. Deze kast was via de lift in de centrale bereikbaar. Een aantal jaar kon ook meegekeken worden via een webcam die in de kast was geïnstalleerd. In 2015 is de nestkast verplaats naar één van de schoorstenen als tijdelijk locatie. In 2016 heeft de Werkgroep Slechtvalk een nieuwe permanente kast geplaatst in de zendmast naast de centrale. Deze ligt hemelsbreed op zo’n 100 meter van de oude locatie. De kast zit niet helemaal in de top maar op zo’n 70 meter hoogte.

ijsselcentrale
Links: nieuwe plek broedkast in communicatietoren Harculo. Midden; plek oude broedkast, rechts: schoorsteen waar tijdelijk in 2016 een broedkast was geplaatst.

Wel is maandag één van de valken gesignaleerd op het randje van het allerhoogste plateau van de mast. Deze ligt op iets meer dan 100 meter. Deze communicatiemast is dan ook de hoogste van heel Nederland en België.

Grote hoogte voor duikvluchten van 320 km/h

Slechtvalken nestelen altijd op grote hoogte.  Eind maart, begin april leggen ze hun eieren, waarna zo’n kleine maand broeden. De jongen zelf blijven zo’n anderhalve maand op het nest. Een periode waarin de ouders op prooien jagen. Bij dit jagen worden soms vliegsnelheden van 320 km/h bereikt.

De valk bereikt deze snelheden door zich van grote hoogte in duikvlucht naar beneden te storten. En dat is makkelijk als je een zendmast of de één van de pijpen van de IJsselcentrale gebruikt.  Bij de duikvlucht jaagt hij een zwerm vogels uiteen, waarna hij één van de verwarde vogels achtervolgt en slaat. De slechtvalken broeden vroeg zodat ze voor het broedseizoen van andere vogels uitgaan. Zo zijn er voor de jonge slechtvalkjes voldoende andere jonge vogels die ze als prooi kunnen pakken. De slechtvalkjes worden uiteindelijk door hun ouders uit het nest geworpen en moeten dus in één keer vliegen.

Toren

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Back to top button