Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

De scholen beginnen maandag weer; let op: grote groepen kinderen weer onderweg naar school

VVN: 'Oefen samen de route naar de nieuwe school'

Hoogtepunten van het verhaal
  • Brugklassers eerste weken erg kwetsbaar
  • Weinig verkeerservaring drukkere wegen
  • Nieuwe onbekende route
  • Weinig kennis gevaren op de weg
  • Smartphone gebruik op de fiets

Zwolle – Maandag 4 september beginnen in Zwolle de scholen weer aan het nieuwe schooljaar. De bekende spandoeken ‘De scholen zijn weer begonnen’  zijn al weer opgehangen. De campagne van Veilig Verkeer Nederland is nog steeds nodig om automobilisten te wijzen op de kinderen die weer onderweg gaan naar school.

Opletten geblazen voor automobilisten: grote groepen kinderen weer onderweg naar school

Niet alleen kinderen van de basisscholen zijn kwetsbare verkeersdeelnemers maar zeker ook voor de leerlingen van het voortgezet onderwijs. In de eerste weken van het schooljaar vinden er twee keer zoveel ongevallen plaats in het verkeer onder brugklassers*. Behalve dat de scholieren de nieuwe route en dus ook de gevaren op de weg niet kennen hebben ze vaak weinig ervaring in het verkeer. Daarnaast hebben zij hun impulsen nog niet goed onder controle en zien daardoor weinig risico’s. Ook het groeiende gebruik van de smartphone op de fiets is een oorzaak.

Elke vader en moeder wil zijn kind ’s- avonds weer aan de keukentafel hebben dus raad ik aan om de nieuwe fietsroute ten minste één keer te oefenen en de gevaarlijke punten te bespreken Directeur VVN Feli Cohen

Fietsende oogtest voor kinderen

Bij verschillende partners wordt de campagne opgepakt. Zo pakt VVN’s nieuwe partner supermarktketen COOP haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en steunt de campagne door deze bij haar klanten onder de aandacht te brengen. Verder organiseren zij een spaaractie voor verkeersveiligheidsitems. De Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen en de Vereniging Zakelijke Rijders roepen leaserijders op om na de schoolstart extra rekening te houden met fietsende scholieren. Opticienketen Pearle begint het nieuwe schooljaar met een fietsende oogtest voor kinderen om ouders er op te wijzen hoe belangrijk het is om scherp te kunnen zien. En ook in de buurtapp Nextdoor is aandacht voor de campagne. Hierin ontvangen aangesloten buren uit ruim 4.900 buurten informatie over hoe zij hun kinderen straks veilig naar school kunnen laten gaan. Al met al een brede insteek om de periode na de schoolstart zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Over Veilig Verkeer Nederland (VVN)

Veilig Verkeer Nederland (VVN) is dé verkeersveiligheidsorganisatie van Nederland. Een maatschappelijk betrokken vereniging, met een landelijk netwerk van vrijwilligers en met het VVN Participatiepunt (vvn.nl/participatiepunt) is zij rechtstreeks verbonden met verkeersdeelnemers van jong tot oud en weet wat er speelt op straat. Vanuit deze kennis levert VVN een duurzame bijdrage aan veilig verkeer in Nederland. Enerzijds via bewustwording en gedragsverandering van verkeersdeelnemers. Anderzijds via beïnvloeding van de verkeersinfrastructuur en regelgeving. VVN biedt aansluiting voor organisaties om maatschappelijk engagement te tonen. VVN streeft er naar om zoveel mogelijk mensen en organisaties te stimuleren en actief te betrekken bij verkeersveiligheid: iedereen veilig over straat!

__________________________________________________________________________________________

*Bron; Letsel Informatie Systeem (LIS) van VeiligheidNL 2011-2015

Gerelateerde artikelen

Back to top button