112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Rijkswaterstaat waarschuwt voor zeer gevaarlijke rijomstandigheden door ijzel

Zwolle – Automobilisten moeten zaterdag overdag in het gehele land rekening houden met extreme gladheid door sneeuw en ijzel.

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers niet de weg op te gaan als dat niet per sé noodzakelijk is. Er zal naar verwachting sprake zijn van zeer gevaarlijke rijomstandigheden.

Het KNMI heeft code oranje (extreem weer) afgegeven voor het gehele land. De verwachting is dat het op grote schaal gaat ijzelen.

Weggebruikers die wél in de auto stappen krijgen het advies de weersverwachting en verkeersinformatie goed in de gaten te houden en de rijstijl aan te passen aan de omstandigheden. Dat betekent voldoende afstand houden en langzaam rijden.

Gladheidbestrijding

Rijkswaterstaat strooit volop. Naast strooiwagens en sneeuwschuivers zet Rijkswaterstaat ook de calamiteitenmachines in. Deze bestrijden ijsplaten door een warme zoutoplossing (circa 60 graden Celcius) op het ijs te spuiten.

IJzel

Ondanks alle inspanningen van Rijkswaterstaat kan gladheid niet worden voorkomen. Het bestrijden van ijzel is lastiger dan van sneeuw. De winterse neerslag bevriest zodra die op het koude wegdek komt en vormt een ijslaag bovenop het zout. Hierdoor kan er in een korte tijd een zeer glad wegdek ontstaan. Door de ijslaag vindt vermenging met strooizout niet direct plaats. Pas als de bovenlaag zacht is, wordt het zout door het verkeer ingereden en wordt het minder glad. Omdat er in het weekend minder verkeer dan op werkdagen op de weg rijdt, duurt het naar verwachting langer voordat het zout is ingereden. Dit kan betekenen dat de gladheid langer kan aanhouden.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Back to top button