KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

De schilders langs de IJssel beleeft tweede druk

Zwolle – De IJssel is een rivier die tot de verbeelding spreekt. Niet alleen vanwege de verhalen die over het historische water en haar oevers verteld kunnen worden, maar ook als onderwerp voor kunstenaars blijft de IJssel boeien. Vanaf nu is het inspirerende boek De schilders langs de IJssel opnieuw verkrijgbaar in een tweede druk.

Rust, water, scheepvaart. Die meanderende, haast meditatieve manier van stromen, de kleurrijke landschappen die het doorkruist. Het is niet gek dat de IJssel talloze kunstenaars inspireerde om het penseel op te pakken. In dit boek ligt de nadruk op de periode 1880-1950, een tijd waarin kunstenaars volop experimenteerden en stijlen elkaar vlot afwisselden. Uiteraard is er Jan Voerman, de IJsselschilder bij uitstek, die vanuit zijn woonplaats Hattem de luchten boven het water en de grazende koeien op haar oevers feilloos wist te vangen.

Constant Gabriël zocht de leegte in de polders die hij leerde kennen via zijn leerling Willem B. Tholen. Théophile de Bock en Edzard Koning schilderden de landgoederen bij Rheden en De Steeg. De reuring van de stad was er ook. Kampen, Zutphen en Deventer hadden bijvoorbeeld een levendig kunstklimaat in de negentiende eeuw.

Met al die getekende en geschilderde plekken geeft De schilders langs de IJssel een portret van de rivier in de handschriften van uiteenlopende kunstenaars. Van Jo Koster, Co Breman, Jan Kleintjes, George Breitner en vele anderen. Voor wie graag de kunst in de IJssel ziet, of de IJssel in de kunst, is dit een onmisbaar boek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button