Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Regenboogfestival dit jaar met online dialoog

Zwolle – Donderdag 3 december vond online het 3e Zwolse Regenboogfestival plaats vanuit Odeon. Er waren 6 sprekers uitgenodigd die het thema lhbti-plussers van kleur belichtten.

De sprekers

Dit waren Maarten Bos, die zijn ervaringen in Amsterdam Oost met lhbti+’ers besprak. Petra Visser van het Deltion College, die daar GSA groepen leidt. Dat is gender and seksuality alliance. Rodrico Numen was aanwezig namens het COC en Respect 2 Love, voor lhbti+’ers met een bi- of multi-culturele achtergrond. Riemer van Beern was er namens de politie van de regio Zwolle, Klaaske Heideman voor Dimence (GGZ Zwolle) en De Kern (Financiële hulpverlening). En als laatste Jelle Wever namens MKB regio Zwolle, het Midden- en Kleinbedrijf als representant van werkgevers. Degenen die online de dialoog volgden konden meedoen met vragen via de Menti-meter en de chatfunctie.

Maarten Bos zei in zijn inleiding dat lhbti+’ers in de media negatiever worden belicht dan dat het in werkelijkheid is, hij heeft veel positieve en mooie dingen meegemaakt ook. Ze werken in Amsterdam Oost tevens samen met andere groepen die te vrezen hebben van discriminatie, zoals bij het Keti-Koti, of de 4 mei herdenking. Zij willen vooral op straat zichtbaar zijn, zodat het meer iets gewoons lijkt.

Digitaal werkt ook

In het Deltion College gaan de groepen erg prettig. Er zijn na het digitaal worden van de bijeenkomsten vanwege corona alleen maar meer mensen bijgekomen. Dit terwijl men verwacht dat het een hogere drempel is wanneer de groepsleden vanuit huis meedoen als ze daar niet veilig zijn. De groepen zijn ook open voor oud-studenten.

Respect 2 Love staat pal voor de veiligheid van ‘zijn’ mensen, respect is meer dan tolerantie. Hij ziet het nog steeds niet altijd goed gaan met mensen met bi- of multi-culturele achtergrond die lhbti+ zijn.

De politie is bezig om het bespreekbaar te maken onder hun agenten, daar zijn speciale lessen voor. De nadruk ligt er nog steeds bij de l en de h uit het rijtje, dat zou nog anders kunnen. Grappen en grollen zijn vaak niet erg prettig over dit onderwerp.

Dimence en De Kern zien vaak dat lhbti+’ers in de financiële problemen komen, bijvoorbeeld wanneer zij hun eigen bijdrage voor de zorg hebben moeten betalen, en daardoor niets leuks meer kunnen doen.

Geen positieve discriminatie

De voorman van MKB Zwolle zegt met veel nadruk dat het hem niet uitmaakt wat  voor seksuele voorkeur een (aspirant) werknemer heeft, als deze zijn wek maar goed doet. Hij is niet voor positieve discriminatie.

De presentatrice sloot af met uit te spreken dat zij hoopt dat het Regenboogfestival volgend jaar weer gewoon fysiek kan zijn.

 

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 038-2340777 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button