Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieZorg & Welzijn

Recordaantal brieven geschreven tijdens Schrijfmarathon Amnesty Zwolle

Zwolle – Met een resultaat van 1450 brieven en groetenkaarten voor vijf slachtoffers van mensenrechtenschendingen kan Zwolle trots zijn op het resultaat van de Schrijfmarathon van Amnesty Zwolle.

Van tien uur ’s ochtends tot twaalf uur middernacht staken vele honderden mensen de handen uit de mouwen afgelopen donderdag 10 december. Op deze Internationale Dag van de Mensenrechten werd in Waanders In de Broeren, op hogeschool Windesheim en in Café Foyé in Schouwburg Odeon de Schrijfmarathon van Amnesty Zwolle gehouden.

Het aantal brieven en kaarten dat in Zwolle is geschreven, 1450, ligt ruim boven de opbrengst van 2014. In dat jaar werden er 1173 schrijfsels geteld, het jaar ervoor (in twaalf uur tijd) 201. In de brievenbus van Amnesty Zwolle zitten onder meer handgeschreven brieven van burgermeester Henk Jan Meijer, Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten, verschillende gemeenteraadsleden, en directeur van Odeon de Spiegel/de Zwolse Theaters Margreet Wieringa.

Voor wie?

De actie van Amnesty Zwolle was onderdeel van een nationale actie van Amnesty International. Door heel Nederland vonden schrijfmarathons plaats op 300 plekken, met in totaal maar liefst 70.000 brieven. Dit jaar werd er onder meer geschreven voor Yecenia Armenta. De Mexicaanse werd in juli 2012 ondervraagd over betrokkenheid bij de moord op haar man. Tijdens haar verhoor werd Yecenia Armenta vijftien uur lang zwaar gemarteld. Ze ‘bekende’ nadat de agenten dreigden haar kinderen te verkrachten en vermoorden. Tijdens de Schrijfmarathon werden zowel brieven met daarin het verzoek om Yecenia’s vrijlating geschreven naar het staatshoofd van Mexico, als kaarten met daarin woorden ter ondersteuning en hoop naar de gevangene zelf.

De Schrijfmarathon in Zwolle werd de hele dag opgefleurd en ondersteund door verschillende muzikale optredens, de Jonge Dichter des Vaderlands Maaike Rijntjes en andere artiesten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button