112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Recordaantal anonieme tips over gezochte personen en drugshandel in Overijssel

Zwolle- Het afgelopen jaar registreerde Meld Misdaad Anoniem een recordaantal meldingen in de regio Overijssel. In totaal kwamen er heel 2023 1.312 meldingen binnen, een behoorlijke stijging ten opzichte van de 1.270 meldingen in 2022. In Zwolle zijn er in 2023 199 meldingen binnengekomen. Dit aantal stijgt ieder jaar.

Stijgend aantal meldingen via Meld Misdaad Anoniem in  Zwolle

 

Jaar Aantal meldingen
2020 138
2021 161
2022 189
2023 199

Drugs, opsporing, diefstal

Uit de gegevens van Overijssel blijkt dat drugsgerelateerde meldingen, met 725 meldingen, het meeste voorkomen. Op de tweede plaats komen meldingen met betrekking tot het opsporen van personen, met 207 meldingen, een toename van 22%. Opvallend is ook de aanzienlijke groei van meldingen van diefstal en verduistering, met een stijging van maar liefst 43%. Deze meldingen hebben geleid tot concrete acties van de autoriteiten.

Kruidvat dieven

Zo heeft een stelend trio in de regio Twente, na uitzending van beelden in het opsporingsprogramma Plaats Delict, hun criminele activiteiten moeten staken nadat de politie tips ontving, inclusief anonieme meldingen. Vier Twentse vestigingen van Kruidvat kregen in het eerste half jaar van 2023 bezoek van rondtrekkende dieven. Het stelende trio hanteerde in Wierden, Nijverdal, Holten en Goor een vaste rolverdeling. Een van hen legde spullen klaar, waarna de tweede persoon de spullen in een geprepareerde tas stopte. De derde persoon keek of de kust veilig was. Na beelden in het opsporingsprogramma Plaats Delict ontving de politie tips, ook via Meld Misdaad Anoniem. Alle drie de personen zijn aangehouden.

Hennepkwekerij Staphorst

Ook werden twee mannen in Staphorst veroordeeld tot celstraffen voor betrokkenheid bij een grote hennepkwekerij, die werd ontdekt dankzij een tip via Meld Misdaad Anoniem. In november 2020 ontdekte de politie een grote hennepkwekerij aan de Noordweg in Staphorst mede dankzij een tip via Meld Misdaad Anoniem. In totaal werden er meer dan 1.300 hennepplanten aangetroffen in twee verborgen ruimten in een voormalig schoolgebouw. Daar werden twee mannen van 37 en 46 jaar op heterdaad aangehouden. Op 23 mei zijn zij veroordeeld tot celstraffen voor hun aandeel.

Vuurwerk

Een andere opmerkelijke zaak betrof de vondst van een aanzienlijke hoeveelheid illegaal vuurwerk in een woning in Enschede, waarbij 170 kilo illegaal vuurwerk, waarvan 140 kilo explosief, werd aangetroffen naar aanleiding van een anonieme tip.

Zwolle, Kampen diefstal en heling auto’s

Ook in de regio Zwolle konden misdaden worden opgelost. Een 35-jarige man kreeg 24 maanden celstraf opgelegd voor diefstal en heling van auto’s, bedrijfswagens en een boot. De meeste voertuigen waren gestolen in de omgeving van Zwolle, Kampen en Steenwijk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button