Nieuws uit Zwolle

Quellhorstorgel krijgt vaste organist en mentor

Zwolle – Per 1 december 2016 wordt Tromp van Goor de mentor en organist van het Quellhorstorgel in de Bethlehemkerk op het Bethlehems Kerkplein. Daardoor wordt het orgel weer regelmatig bespeeld en kan het beter in stand worden gehouden.

De Bethlehemkerk is een nog resterend onderdeel van het gestichte klooster ter plekke. In de kerk bevindt zich het Quellhorstorgel. Dit orgel is in 1826 gebouwd door G.H. Quellhorst en C.F.A. Naber. Het orgel is, net als de kerk, een Rijksmonument..

Behouden

Na raadsvragen in 2003 over het dreigende verdwijnen van het orgel uit Zwolle wordt getracht het orgel in de kerk te behouden. In 2012 werd de gemeente Zwolle eigenaar van het orgel. Ondanks meerdere pogingen is het niet gelukt een stichting op te richten voor het beheer en bespelen van het instrument. Dankzij het nieuwe landelijke initiatief Mentorschap Klinkende Monumenten, wordt Tromp de Goor de mentor van het bijzonder Quellhorstorgel. Hij ontfermt zich over het orgel, bespeelt het en coördineert het bespelen van het orgel door derden. Ook voert hij kleine beheerwerkzaamheden uit zoals het verhelpen van eenvoudige storingen.

Levende plek

Zwollenaar Tromp van Goor is ruim 25 jaar musicus en was jarenlang organist in de Zuiderkerk.. Momenteel is hij kerkmusicus van de Rooms Katholieke kerk van Zwoll. Verder is hij hij verbonden als organist aan de Jozefkerk en inval-organist van de Onze Lieve Vrouwe Basiliek..
De gemeente Zwolle hoopt en verwacht dat het orgel, vanuit dit enthousiaste mentorschap, de samenwerking met de gebruiker van de Bethlehemkerk, Blue Sakura, en de samenwerking met andere liefhebbers van het orgel, weer een gedragen en levende plek in Zwolle krijgt.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Back to top button