CoronavirusNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

PvdA Zwolle, gratis mondkapjes voor minima

Zwolle – Het kabinet geeft het dringende advies aan alle Nederlanders om een mondkapje te dragen in winkels en andere publieke ruimtes. De Zwolse PvdA maakt zich ernstig zorgen om Zwollenaren met een laag inkomen. “Waar moeten zij die mondkapjes van betalen? Is het voor deze groep straks bijna onmogelijk om nog de deur uit te gaan?”

“Mensen zeggen vaak dat het virus niet discrimineert, dat klopt deels. Iedereen kan ziek worden maar de gevolgen zijn niet voor iedereen hetzelfde,” zegt Roberto Kist, burgerraadslid namens de PvdA Zwolle: “Toen het virus toesloeg stonden mensen met een onzeker arbeidscontract als eerste op straat, terwijl hun vaste lasten wel gewoon doorlopen. Of kijk bijvoorbeeld naar studenten die door het tekort aan huisvesting dicht op elkaar wonen en geen afstand kunnen houden. En nu komt er dus het dringende advies om mondkapjes aan te schaffen. Maar van welk budget, vraag ik mij dan af?”

In principe is iedereen zelf verantwoordelijk voor de bescherming van de gezondheid van zichzelf en anderen. Maar met het dringende advies om in de openbare ruimte mondkapjes te dragen, wordt die verantwoordelijkheid voor sommige mensen wel heel prijzig. Soms lijkt vijf tot tien euro per week niet veel, maar voor mensen met een laag inkomen, met schulden of mensen in de schuldsanering kan dat bedrag een vermogen zijn. Daarom wil de PvdA dat het college meedenkt en ingrijpt.

Dus vraagt Kist namens de PvdA-fractie aan het Zwolse college van burgemeester en wethouders om gratis mondkapjes beschikbaar te stellen aan mensen die dit zelf niet kunnen betalen. “Doe dit, dan voorkom je dat mensen voor de keuze komen te staan om een mondkapje te kopen zodat ze zichzelf en anderen kunnen beschermen of om brood en fruit te kopen om hun kinderen mee te geven naar school. Dat mogen we nooit toestaan,” aldus een vastbesloten Kist.

Het Zwolse college heeft vier weken om op de vragen van de PvdA te reageren. Kist hoopt dat ze niet zo lang zullen wachten maar het signaal oppakken en zo snel mogelijk tot actie overgaan.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Lees ook

Back to top button