Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Plan seniorenhuisvesting verdiept en verbreedt

Zwolle – De samenwerking tussen WWZ038 en het Concilium heeft geleid tot het manifest “Samenwerken aan goed wonen voor ouderen”. Hierin zijn concrete afspraken gemaakt om meer geschikte woningen voor senioren te realiseren. Om de doorstroming verder op gang te brengen, de samenwerking te verbeteren en de bewustwording onder senioren over hun woonbehoefte op latere leeftijd te vergroten. Dat blijkt uit een nota die wethouder Dorrit de Jong stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

De uitkomsten van het rapport ‘Wonen in een derde levensfase’ heeft geleid tot het Actieplan Seniorenhuisvesting. Dit door middel van diverse werktafels met WWZ038 en partners uit de stad. Met het actieplan versterkt de gemeente de samenwerking van woon-, zorg- en welzijnsorganisaties en het fysiek en sociaal domein van Zwolle.

Vitale gezonde solidaire stadsdelen

In programmalijn 1 Vitale gezonde solidaire stadsdelen is geëxperimenteerd in de wijk de Aa-landen om samen met inwoners en professionals te werken aan maatschappelijke thema’s. Dit heeft geleid tot inzichten die men kan toepassen in de ontwikkeling van gebiedsgericht werken. In Dieze zal men starten met het project Samen(wonen). In Dieze Oost volgens de methode participatief-actie-leren. Het lectoraat GGZ en samenleving van Windesheim, Focus, Travers, RIBW en gemeente gaan dit voortbouwend op het project “lekker wonen”. Dit gaan zij het komende jaar vorm en inhoud geven. Zij zullen dat doen samen met inwoners van de wijk. Financiering vindt plaats vanuit de Regionale Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag (ZonMw).

Voldoende geschikte woningen

Programmalijn 2 Voldoende geschikte woningen heeft geleid tot de ontwikkelingen van een aantal nieuwe geclusterde woonvormen beschermd thuis wonen. Het actieplan seniorenhuisvesting richt zich vooreerst op voldoende passende woningen voor senioren, dan op doorstroming op de woningmarkt, een stevige sociale basis met inzet op preventie en passende zorg en ondersteuning. Het convenant WMO-woningen is geëvalueerd en heeft geleid tot aangescherpte werkafspraken. Interventies van woningcorporaties hebben geleid tot een toename van het aantal betaalbare woningen voor jongeren tot 23 jaar.

Daarnaast zijn er door verkregen rijksmiddelen in het kader van de Regeling Huisvesting Aandachtsgroepen middelen beschikbaar om woningen te splitsen, op te toppen en gemengde woonlocaties te realiseren in de gebiedsontwikkelingen. Door de komst van zes flexwonen locaties vergroot men het aanbod voor spoedzoekers.

Passende zorg en ondersteuning

Er zijn grote stappen gemaakt in programmalijn 3 Passende zorg en ondersteuning. Middels een aanbesteding zijn acht zorgaanbieders geselecteerd die de komende jaren samen met de gemeente en corporaties geclusterde woonvormen beschermd thuis waarin community ’s centraal staan, gaan ontwikkelen. Er zijn drie concrete woonzorgconcepten in ontwikkeling die binnenkort opgeleverd worden, namelijk: het Vriendenhuis, gemengd wonen in de Tippe en gemengd wonen in een flexlocatie in de Oosterenk.

Om gezamenlijk te leren en elkaar te inspireren wordt er een Community Festival gehouden. In de beweging naar beschermd thuis wonen zijn daarnaast nog andere projecten uitgebreid of gestart zoals wooncoach 2.0. en Goeie Buur. Voor een kamertrainingcentrum en wonen met omwoners concept wordt op dit moment een geschikte locatie gezocht.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button