Nieuws uit ZwollePEC ZwolleSport

PEC Zwolle onderuit in Arnhem

In minuut 90 lijkt de herrijzenis van PEC Zwolle aanstaande in het GelreDome tegen Vitesse. Mickey van der Hart gaat mee naar voren bij een hoekschop, zijn poging belandt tegen de lat. In de tegenstoot zorgt Vitesse er via Nathan voor dat het duel eindigt in een 3-1 zege voor de thuisploeg. ,,In zo’n fase zitten we gewoon. Ook dat nog, dacht ik”, baalt aanvoerder Bram van Polen.

Zwolle begon in Arnhem met een versterkte defensie, met debutant Josef Kvida en Kingsley Ehizibue als extra verdedigers. Het leverde een eerste helft op waarin de thuisploeg het meeste balbezit had, maar weinig kansen bij elkaar speelde. De eerste grote was voor Bart Schenkeveld, halverwege de eerste helft, maar zijn kopbal ging ruim naast. Toch was het Vitesse dat op voorsprong kwam. De thuisploeg kreeg van scheidsrechter Kamphuis, nadat Dirk Marcellis een overtreding zou hebben begaan op spits Yuning Zhang. Lewis Baker benutte het buitenkansje. Vlak voor rust verdubbelde Vitesse de voorsprong. In de omschakeling was het Zhang die kon binnenkoppen. Eigenlijk had het 3-0 moeten staan, maar een doelpunt van Zhang werd onterecht wegens buitenspel afgekeurd. ,,Of het aan het systeem ligt, weet ik niet. We hebben op alle onderdelen van het voetbalspel niets laten zien”, vond trainer Ron Jans.

In de tweede helft kwam Zwolle een stuk beter voor de dag. Een poging van Django Warmerdam ging over het doel, na goed terugleggen van invaller Nicolai Brock-Madsen. Het betere spel leverde ook een aansluitingstreffer op. Bart Schenkeveld kopt de bal, uit een hoekschop, kiezelhard in het doel. De formatie van trainer Jans zocht naar meer, al was Vitesse in de counter regelmatig gevaarlijk. Een treffer leverde dit niet op, tot de hectische slotfase. Doelman Van der Hart was na afloop dan ook ziek van zijn bal tegen het aluminium. Ik mikte gericht op de lange hoek. Onderkant lat valt-ie eruit, dan ben je echt doodziek.” ,,Na de goal kwam er meer geloof in. De mensen die eerder naar de parkeerplaats gingen hebben wat gemist”, vertelde Jans.

Volgende week zaterdag wacht voor PEC Zwolle een thuiswedstrijd tegen Willem II. De aftrap in het MAC3Park stadion is om 20.45 uur.

Vitesse – PEC Zwolle 2-1 (2-0)

Toeschouwers: 14.173
Scheidsrechter: Kamphuis
Gele kaarten: Rashica, Zhang (Vitesse), Marcellis, Kvida (PEC Zwolle)

Vitesse: Room, Leerdam, Kashia, Van der Werff, Ota, Foor (90+3. Miazga), Nakamba, Baker, Rashica (89. Van Bergen), Zhang, Tighadouini (74. Nathan)

PEC Zwolle: Van der Hart, Ehizibue (46. Brock-Madsen), Schenkeveld, Marcellis, Van Polen, Kvida, Brama, Warmerdam, Saymak (64. Mastour), Menig, Thomas

32. Baker (penalty) 1-0