Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Open Monumentendag: dit kun je vandaag (digitaal) doen in Zwolle

Zwolle – De Open Monumentendag in Zwolle is vandaag net even iets anders dan normaal vanwege Corona. Van de normaal 40 monumenten die open zijn, kun je er nu 18 bezoeken. En dat heeft alles te maken met de anderhalve meter. Maar niet getreurd. Er valt nog volop te genieten. Er zijn wandel- en fietsroutes, je kunt het gratis magazine afhalen, een app downloaden en video’s bekijken. Voor de kinderen én volwassenen is er een gratis kleurplaat van kunstenaar Jeroen van Doornik.

Zo kun je op verschillende manieren van Zwolle en de Zwolse monumenten genieten.

18 monumenten open

Een aantal monumenten, zoals de Academiehuis de Grote Kerk (gratis), het Dominicanenklooster (gratis), Kunstruimte Het Langhuis (gratis), de Sassenpoort (wel entree), Museum de Fundatie (wel entree), Buitenplaats de Horte en Buitenplaats Windesheim zijn regulier geopend. En op de Zwolse terrassen kun je natuurlijk genieten van het zicht op de prachtige Zwolse monumenten. Uiteraard houd je hierbij wel de Coronamaatregelen in acht. Korte introductie op Zwolle en Open Monumentendag

Alle monumenten die open zijn
Foto © Henrico van der Dussen

Monumentenmagazine

Natuurlijk is er wel weer een PDFZwols Monumentenmagazine dat in het teken staat van het landelijke thema ‘leermonument’, vertaald naar de Zwolse situatie. Het magazine is dit jaar gratis verkrijgbaar bij een aantal punten in de stad. Wil je liever een exemplaar toegezonden krijgen, mail dan naar cd.borst@zwolle.nl(link stuurt een e-mail) en vermeld je naam en adres o.v.v. Monumentenmagazine. We sturen je er dan één toe.

Waar? Het Monumentenmagazine en de PDFkleurplaten kunnen ook worden afgehaald bij Academiehuis de Grote Kerk, Waanders In de Broeren, het Zwolse Balletjeshuis, het stadhuis, het stadskantoor en Spa boekhandel aan de Assendorperstraat 174-4.

 

Zwolse schoolplaat

Het thema van Open Monumentendag is ‘leermonument’. Vroeger werden schoolplaten gebruikt om het verhaal van de schoolmeester te verduidelijken. In 2020 heeft graphic designer, visual artist en nachtburgemeester van Zwolle, Jeroen van Doornik een hedendaagse schoolplaat van Zwolle gemaakt. Een wannahave voor iedereen en voor kinderen is er een PDFkleurplaat

Kleurplaat downloaden

 

Digitaal

Wil je diverse monumenten digitaal beleven? Dat kan! De bekende theatermaker Rob Bults heeft met Top of the Hill en jonge verhalenvertellers van een aantal niet geopende monumenten prachtige verhaalvideo’s gemaakt.

Katerveersluis

Klokkenluidersgilde

Lutherse kerk

Statenzaal

RK Kerkhof

Groote Sociëteit

Hopmanshuis

Wandelroutes en fietsroutes

Via de app `onzichtbaar Zwolle` vind je 15 video’s van bijzondere plekken in Zwolle. De app is beschikbaar voor iOS en Android.

OnZichtbaar Zwolle app

Tijdens de Open Monumentendag zijn twee fietsroutes en een wandelroute uitgezet. Met je smartphone kun je een speciale app installeren, waarmee je deze routes kunt volgen.

Wandelroute Fietsroute Noord Fietsroute Zuid

Interieurs van 6 Zwolse monumenten

Van 6 topmonumenten kun je via 360° tours door het interieur lopen. Daarbij ontdek je allerlei informatie over het gebouw, de kelders en bijzondere interieuronderdelen. Ontdek zodoende het Hof van Ittersum, de Marnixschool, de Synagoge, Dominicanenkerk en -klooster en het Raadhuis, Meentehuis en Mosterthuis. Oliemolen de Passiebloem is zelfs in een 360º video te beleven terwijl de molenaars druk bezig zijn.

Minecraft

Tijdens het jaarlijks Monumenten-Minecrafttoernooi met als thema “Leermonument”, zijn veel mooie schoolgebouwen ontworpen. Het Minecrafttoernooi is een initiatief van Stadkamer en de gemeente Zwolle en wordt ondersteund door het Historisch Centrum Overijssel. De resultaten van de ontwerpen van de winnaar zijn in de volgende 360º graden films te beleven.

Oude Ambachtsschool (externe link)gebouwd door Remco Meinen.

Finse school(externe link) gebouwd door Sofia van Veen

Oude Ambachtsschool (externe link)gebouwd door Jurre de Lange

 

 

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 038-2340777 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button