Voorpagina

OM eist acht jaar gevangenisstraf tegen verdachte Jumbo-zaak

Zwolle / Groningen – Het OM eiste vandaag in de rechtbank in Groningen acht jaar gevangenisstraf tegen de 51-jarige verdachte in de zogenaamde Jumbo-zaak. De officier heeft bij de vraag wat een passende straf is voor de verdachte diverse omstandigheden meegewogen, zoals de ernst van de feiten en de persoon van de verdachte.

Ernst van de feiten

Verdachte heeft over een langere periode meermalen gepoogd de winkelketen Jumbo af te persen door het sturen van dreigmails. Hierbij heeft hij – om zijn eisen kracht bij te zetten – doelbewust een tweetal explosieven geplaatst bij twee vestigingen van de Jumbo in Groningen en een kaart met een explosieve stof gestuurd naar een vestiging van de Jumbo in Zwolle. Met deze handelswijze heeft hij angst gezaaid opdat de winkelketen Jumbo tot betaling zou overgaan.

Ernstige gevoelens van onveiligheid en onrust in de samenleving worden door het plegen van dit soort feiten veroorzaakt. Verdachte heeft door deze bedreigingen en het tot ontploffing brengen van een explosief het openbare leven in de samenleving ernstig ontwricht en personen in gevaar gebracht. Mensen hebben zich afgevraagd of ze nog wel veilig konden winkelen bij de Jumbo. Daarnaast hebben de feiten ook een behoorlijke impact gehad op de medewerkers van de winkelketen Jumbo.

Persoon van de verdachte

De verdachte ontkent de hem ten laste gelegde feiten. Daardoor was het niet mogelijk voor de reclassering om een inschatting maken van de kans op recidive ten aanzien van de hem ten laste gelegde feiten.

Maar het OM is er niet gerust op dat de verdachte in de toekomst niet opnieuw dergelijke strafbare feiten zal plegen. Dit mede gelet op zijn ontkennende proceshouding, zijn weigering om enige verantwoordelijkheid te nemen en zijn eerdere veroordeling tot een forse gevangenisstraf voor een aantal overvallen, waarbij één overval zwaar lichamelijk letsel tot gevolg heeft gehad.

Een gevangenisstraf voor de duur van acht jaar vindt het OM dan ook passend voor deze verdachte.

Uitspraak over twee weken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button