Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Olifantspoten staan klaar voor bovenleiding Zwolle–Wierden

Elefantenfüße, oftewel olifantspoten, zo noemt de Duitse fabrikant uit Coevorden de betonnen fundaties waarop straks de masten voor de bovenleiding op het traject Zwolle – Wierden komen te staan. Het zijn niet de enige onderdelen die in de regio worden geproduceerd. Ook de stalen masten waaraan de stroomkabels straks worden bevestigd, worden ‘om de hoek’ gemaakt bij een bedrijf in Hardenberg.

Honderden staan er inmiddels klaar op een grensoverschrijdend bedrijventerrein in Coevorden. Gemaakt met grind uit de rivier de Oder in Duitsland en zand uit een groeve op eigen terrein; de betonnen fundaties die nodig zijn voor de elektrificatie van de spoorlijn Zwolle – Wierden. Vanwege hun vorm door de fabrikant gedoopt tot olifantspoten. Al weegt één fundatie met 4500 kilo evenveel als een gemiddelde olifant. Langs de spoorbaan zijn deze kolossen straks nauwelijks meer zichtbaar, omdat ze na plaatsing grotendeels onder de grond verdwijnen.

Staal uit Hardenberg

Aan de andere kant van de provinciegrens werkt in Hardenberg een staalconstructiebedrijf hard aan de productie van de stalen draagconstructies voor de bovenleiding. Deze palen wegen elk zo’n 800 kilo en gaan na productie en verzinking op transport naar Coevorden waar de verschillende onderdelen verder in elkaar worden gezet. Vanuit Coevorden worden de voeten en palen vanaf begin januari per trein naar hun eindbestemming gebracht langs het spoor tussen Wierden en Zwolle.

Avond- en nachtwerk

In overleg met onze opdrachtgever de provincie Overijssel en reizigersorganisaties, is ervoor gekozen de werkzaamheden ten behoeve van de elektrificatie uit te voeren in de avond- en nachturen. Tot en met zondag 30 oktober wordt er iedere dag gewerkt vanaf 20:30 uur tot aanvang dienstregeling. Tijdens de werkzaamheden kunnen reizigers omreizen of gebruik maken van vervangende bussen.

Elektrificatie

Vanaf 2017 gaat de trein van Zwolle via Wierden naar Enschede rijden op elektriciteit. Dat zorgt voor een kortere reistijd tussen Zwolle en steden in Twente. Bovendien is het goed voor het milieu. Anders dan dieseltreinen, zijn elektrische treinen stiller en schoon. Ze stoten geen schadelijke stoffen uit, waardoor de luchtkwaliteit verbetert. En: ze zijn goedkoper in onderhoud- en brandstofkosten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button