KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Nazaten van architect Cuypers vergaderen in Dijkpoort Hattem op 15 maart

Zwolle – De uitkraging van de Dijkpoort met de vier pronte, markante torens is door niemand minder dan alom bekend architect Cuypers bedacht, evenals de restauratie van de Andreaskerk. Daar is Hattem trots op!

Dat bleek de aanleiding voor de erfgoedstichting Cuyperiana om deze keer op vrijdag 15 maart aanstaande in de Dijkpoort te vergaderen, met de nazaten van de architecten Cuypers als leden: dat is nog eens levend en dynamisch erfgoed te noemen!

Haar vergaderingen houdt Cuyperiana namelijk in monumenten van die architecten. De laatste tweemaal in Museum ’t Schip in Amsterdam en in de kathedraal van Haarlem. Nu is Hattem eervol aan de beurt. Immers, de Stichting Cuyperiana houdt zich bezig met het bekend en toegankelijk maken van het werk van de architecten Cuypers en hun leerlingen. Dat betreft dan vier architecten van wie Pierre Cuypers als bouwer van Rijksmuseum, Centraal Station de bekendste is. Maar ook zijn zoon Joseph, architect van de Koepelkathedraal van Haarlem en van de Effectenbeurs in Amsterdam (Beursplein 5) en zijn kleinzoon Pierre jr. (Rijksluchtvaartschool in Eelde en graansilo’s in Amsterdamse haven) alsmede neef Eduard Cuypers, grondlegger van de Amsterdamse School, hebben hun sporen nagelaten.

Het bestuur bestaat naast de voorzitter, prof. S. de Blaauw en de heren S. van Rijt en L. den Hartog, ook uit twee nazaten van de architect: Pierre en Margriet Cuypers; respectievelijk achterkleinzoon en achter-achterkleindochter van de 19e eeuwse bouwmeester.

Er zijn mogelijkheden voor het nemen van foto’s, afnemen van interviews of maken van een opname, van 12.30-15.30h wordt er vergaderd, graag overleg vooraf: welkom!

Gerelateerde artikelen

Back to top button