Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Munt uit 1639 gevonden in Holtenbroek

Zwolle – Er is is een munt uit 1639 gevonden in de Holtenbroekerdijk, dat meldt OnzeDijk op sociale media. Het gaat om een duit van Zwolle. Er wordt op dit moment gewerkt door het Het Waterschap Drents Overijsselse Delta aan de de dijkversterking. Zo wordt onder andere de vervuilde grond in de dijk gereinigd of afgevoerd. Deze zogenaamde saneringen zorgen ervoor dat het mogelijk is om in de dijk te kijken.

Inzicht in de dijk

“Dit onderzoek geeft veel inzicht over de opbouw van de bestaande dijk en de historie daarvan. Zo kunnen we bijvoorbeeld aan de verschillende lagen zien hoe oud de dijk is”, laat Michael Klomp, senior archeoloog van de Gemeente Zwolle, weten.

Houtskooldeeltjes

In de lagen zijn verschillende archeologische vondsten gevonden. Waaronder aardewerk, munten en houtskooldeeltjes. “Uit het onderzoek blijkt dat de dijk in ieder geval teruggaat tot de 17e eeuw. Dat halen we uit de vondst van aardewerk en een munt, een zogenaamde duit, van Zwolle uit 1639”, vertelt Klomp. De houtskooldeeltjes zijn opgestuurd naar een laboratorium in Groningen. “Mogelijk geven die nog meer uitsluitsel over de oudste en onderste laag van de dijk.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button