112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Minister wil Typhoon vragen voor politietrainingen over etnisch profileren

Zwolle – Minister Ard van der Steur van Justitie gaat de Zwolse rapper Typhoon om hulp vragen bij politietrainingen. Dit meldde van de Steur dinsdagmiddag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Aanleiding waren de kamervragen over de staande houding van de rapper door de politie op basis van etnische profilering.

Afgelopen maandag werd de rapper Typhoon door de politie IJsselland staande gehouden om de combinatie dure auto en huidskleur. De rapper bracht het incident via Instagram de wereld in waarna op sociale media en in de politiek een behoorlijke commotie ontstond. Bij dit zogenaamde etnisch profileren, gebruikt de politie, zonder redelijke rechtvaardiging, informatie als ras, kleur, taal, religie, nationaliteit of nationale of etnische afkomst, bij controle-, bewakings- of onderzoeksactiviteiten.

De Minister denkt dat de rapper een belangrijke bijdrage kan leveren aan de politietrainingen op het gebied van etnisch profileren. Typhoon zou kennis kunnen delen aan agenten over de schadelijke effecten die deze wijze van profileren met zich mee brengt.

Er is nog geen daadwerkelijk contact geweest tussen de minister en Typhoon. De politie IJsselland heeft al wel excuses beloofd voor het voorval en betreurd het gebeurde.

Gerelateerde artikelen

Back to top button