KabelkrantNieuws uit ZwolleOnderwijs & Wetenschap

Ludieke aftrap van Rijke Schooldag tijdens Zomerfeest Holtenbroek

Zwolle – Op woensdagmiddag 12 juli houdt SportService Zwolle in Holtenbroek een Zomerfeest. Van 14.00-17.00 uur is er van alles te doen voor de kinderen en andere bewoners van de wijk. Om 15.45 uur gebeurt er iets speciaals: dan leren de kinderen een bijzonder kind kennen. Een kind dat ze vanaf komend schooljaar heel veel gaan tegenkomen in de wijk. Het voorstellen ervan is tegelijk de officiële, publieke aftrap van het wijkgerichte project Rijke Schooldag.

Op het Zomerfeest is van alles te doen: er is een springkussen, een pannakooi en er zijn
lekkere hapjes (gemaakt door vrouwen uit de wijk). En natuurlijk is er ook muziek. Speciaal voor de kinderen is er een ijscokar waar de kinderen om 16.00 uur een gratis ijsje kunnen halen. In Diezerpoort is op 20 juli op basisschool De Springplank een Zomerfeest.

Rijke Schooldag

Rijke Schooldag is een landelijk project van de Gelijke Kansen Alliantie van het ministerie van Onderwijs dat begin dit schooljaar is gestart. Doel is om de initiatieven die er in de wijk op scholen zijn rondom het aanbieden van leuke en uitdagende activiteiten na schooltijd verder te ontwikkelen. De wijken Diezerpoort en Holtenbroek zijn samen een van de 44 Voorlopers die aan dit project meedoen.

De zes scholen die meedoen zijn: SBO Facet, cbs Het Carillon, obs De Springplank, obs de Toonladder, obs De Oosterenk (Wipstrik) en Van der Capellen Scholengemeenschap. De organisaties die erbij betrokken zijn en/of activiteiten organiseren, zijn onder andere Travers Welzijn, SportService Zwolle, Stadkamer en een aantal kinderopvangorganisaties (Breed, Doomijn, Prokino en Partou). Meedoen aan de activiteiten is gratis.

Vanaf de meivakantie

“Afgelopen jaar hebben we gesproken met alle scholen en andere betrokkenen om de wensen en behoeften te inventariseren. Na de meivakantie zijn er vervolgens, naast de bestaande, veel nieuwe activiteiten gestart”, vertelt Francien Schipper-Modderman, projectleider van Rijke Schooldag. Zo konden kinderen bijvoorbeeld leren tekenen en schilderen, mozaïeken, muziek maken, sporten (kickboksen bijvoorbeeld) of tuinieren. “We kijken steeds goed naar wat kinderen nodig hebben. Dat kan dus ook hulp bij huiswerk zijn of typeles, zwemles of omgaan met sociale media. Of meer leren over de natuur, koken, techniek of een beroep. Het gaat erom dat we kinderen helpen zich te ontwikkelen, dat ze ontdekken waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden. Daardoor kunnen ze later goed meedoen in de maatschappij.”

Zelfverzekerder

Dat het de kinderen wat oplevert, zien ook de workshopleiders. “Door het tuinieren groeien niet alleen de planten, de kinderen doen dat ook. Ze worden zelfverzekerder”, constateert Anne Müller van Biotuin Dijklandhoeve. “En natuurlijk is het supertof om iets te eten wat je zelf gekweekt hebt!”
Kunstenaar Jeroen van Doornik leerde de afgelopen weken zo’n zestien kinderen van Het Carillon tekenen en schilderen: “In de stijl van Van Gogh, hij schildert op een wat vrijere manier.”

Daarmee is de kunstschilder een mooi voorbeeld voor de kinderen: “Hun kunstwerk hoeft namelijk ook niet perfect te zijn. Je kunt het nooit fout doen”, zegt Jeroen. Bij de Toonladder deden kinderen mee een creatieve workshop. Workshopleider Evelien Westenberg van ME Live: “Het mooie is dat ze samen leren en ontdekken. En, zoals een meisje zei: ‘Leuke dingen doen die thuis niet mogen’.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button