Nieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Kunstenaar schenkt schilderij aan afdeling verslavingspsychiatrie Dimence

Zwolle – De Groningse kunstenaar Erik Zwezerijnen heeft een schilderij geschonken aan de afdeling verslavingspsychiatrie van Dimence aan de Grasdorpstraat in Zwolle, om patiënten en medewerkers in deze coronatijd een hart onder de riem te steken. Met het gebaar wil hij ‘kleur en vrolijkheid’ toevoegen aan het leven van mensen in moeilijke omstandigheden. “Zodat ze weer moed krijgen om door te kunnen.”

De kunstenaar verlootte op zijn Facebookpagina een aantal kleine schilderijtjes van kikkers, ‘opkikkertjes’ zoals hij ze noemt. Daar kwamen zoveel reacties op, dat zijn voorraad al gauw opraakte. Toen besloot hij, met behulp van sponsors, een aantal grotere werken weg te geven. Eén van de reacties kwam van gespecialiseerd sociaal pedagogisch hulpverlener Fleur Dennink, werkzaam bij de afdeling verslavingspsychiatrie van Dimence aan de Grasdorpstraat in Zwolle. Zij wilde het schilderij niet voor zichzelf, maar voor de afdeling winnen. Fleur kent de kunstenaar nog van vroeger, toen ze zijn buurmeisje was in Drenthe.

Het schilderij, waarop een vrolijke kat staat afgebeeld, hangt inmiddels op de afdeling. Hier zijn mensen opgenomen die kampen met een verslaving gecombineerd met andere psychische problemen. Fleur: “Ik merk nu al dat mensen er vrolijk van worden, als ze er langs lopen. Het is een mooie opsteker voor onze patiënten, die nu nog meer geïsoleerd zijn dan anders, omdat ze ook geen bezoek kunnen ontvangen. Wij nemen in deze tijd nog steeds nieuwe patiënten op, dus het werk gaat door. Dan is zo’n hart onder de riem ontzettend leuk.”

Blijheid verspreiden

De kunstenaar is blij op deze manier iets te kunnen betekenen voor anderen. “Het geeft veel plezier, ook voor mezelf. De hele kunsthandel ligt stil, het is fijn om op deze manier vrolijkheid te kunnen uitdelen. Zo kunnen we eventjes blijheid verspreiden, zodat mensen weer wat goede moed krijgen om weer door te kunnen.”

Patiënten van de afdeling mogen een naam voor het kunstwerk verzinnen. “En zodra de coronamaatregelen het weer toelaten, komt Erik het naambordje onthullen”, zegt Fleur. “Dan maken we er een feestelijk moment van!”, voegt Erik toe.

Oproep

De kunstenaar heeft nog meer schilderijen beschikbaar om weg te geven voor instellingen. “Als mensen locaties kennen waar nodig iets kleurrijks naartoe moet, kunnen ze zich bij mij melden.” Via de website www.erikzwezerijnen.nl kunnen mensen contact opnemen. “Erik heeft een groot hart”, aldus Fleur.

Tags
Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 038-2340777 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button
Close