112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Klein lek in kerncentrale Emsland ontdekt

In oktober problemen met brandmeldingssysteem

Lingen – In de kerncentrale ‘Emsland’, gelegen binnen 100 kilometer van Zwolle, is woensdag tijdens onderhoudswerkzaamheden een klein lek ontdekt. Het gaat om een lek in het neven koelwatersysteem, aldus een woordvoerder van het Ministerie van Milieu van Niedersachsen. Het lek is volgens de autoriteiten niet gevaarlijk. “Een dergelijk voorval valt in de onderste risicoklassen, en is slechts van zeer geringe betekenis als het gaat om de veiligheid”.

Het neven koelsysteem heeft als functie om warmte af te voeren uit het echte klimaatregelingssysteem van de centrale. Ook wordt het neven koelssysteem ingezet bij storingen. De lekke leiding moet nu worden vervangen. Het is niet het eerste incident binnen de centrale. Afgelopen oktober vielen meerdere keren delen van het brandmeldingssysteem uit.

De kerncentrale is in 1988 in gebruik genomen en moet tot 2022 draaien. De centrale ligt in de nabijheid van de Duitse stad Lingen, net over de grens van Nederland.

Nog geen twee weken terug zijn op veel adressen in Zwolle jodiumtabletten verspreid. In Zwolle moeten kinderen tot 18 jaar en zwangeren de tabletten innemen om stralingsziekte te voorkomen op het moment dat er een kernongeval plaatsvind. Inwoners krijgen op dat moment ook een signaal van de overheid dat er stralingsgevaar is en dat de pillen gebruikt moeten worden. In dit geval is dit absoluut niet aan de orde.

Gerelateerde artikelen

Back to top button