KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Opbrengst zomerkermis in Park De Wezenlanden valt tegen

Zwolle – Het aantal bezoekers van de Zwolse zomerkermis in park de Wezenlanden valt tegen in vergelijking met de locatie in het stadscentrum. Dit geldt voor alle attracties maar met name voor de familie/kinderattracties en specifieke kermiszaken zoals de oliebollenkraam en de snoepkraam. Het blijkt uit de beantwoording van vragen van het Zwolse CDA die wethouder Monique Schuttenbeld stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

In juni 2021 is gestart met een onderzoek naar de toekomst van de zomerkermis. Er is uitgebreid gesproken met betrokkenen. Dat zijn kermisexploitanten, kermisbonden NKB en BOVAK, horeca Zwolle, HESZ, bbZ, wijkpanel binnenstad, het Zwolle Fonds en CityCentrum. Ook is gesproken met de omwonenden van park de Wezenlanden en het Parkpaviljoen.
Uit het onderzoek bleek dat er een breed draagvlak was om de kermis definitief te verplaatsen naar park de Wezenlanden. Verschillende partijen uit de binnenstad zagen de kermis het liefst verdwijnen uit de binnenstad en zagen park de Wezenlanden als meest geschikte locatie.

Voldoende ruimte

De beschikbare ruimte in de binnenstad is beperkt. In de jaren dat de kermis in de binnenstad werd gehouden, was de ruimte in de binnenstad in toenemende mate een probleem.,Ook gezien het feit dat een aantal kermisattracties steeds méér ruimte vroeg. De Luttekestraat bijvoorbeeld is door de nieuwe indeling niet meer te gebruiken voor de kermis waardoor er geen verbinding meer is naar het Grote Kerkplein. In park de Wezenlanden is voldoende ruimte voor alle attracties.

Overlast

Met de strategische agenda binnenstad en het ontwikkelprogramma voor de binnenstad is er tevens een verschuiving gaande in de binnenstad van Zwolle. Nu de openbare ruimte anders wordt ingericht past de kermis niet meer in dit kader. Verplaatsing van de zomerkermis naar de Wezenlanden sluit aan bij de ambities van het ontwikkelprogramma voor de binnenstad.

Ook de balans tussen rust en reuring heeft het college afgewogen. Het college wil de levendigheid en de leefbaarheid van Zwolle in een goede balans houden. Wanneer de kermis in de binnenstad plaatsvindt zorgt dit voor veel reuring in een periode van tien aaneengesloten dagen. Dit legt druk op de leefbaarheid van de compacte binnenstad. Het houden van de kermis in park de Wezenlanden zorgt daar natuurlijk ook voor reuring. Echter is er daar meer ruimte om overlast tot een minimum te beperken.

Maatregelen

De zomerkermis wordt gehouden door de gemeente Zwolle zelf. De projectorganisatie van de zomerkermis heeft regelmatig contact met de exploitanten en de kermisbonden. De gemeente bekijkt de mogelijkheden om maatregelen te nemen in de kermis in park de Wezenlanden voor het realiseren van een financieel bestendige situatie voor de kermis en kermisexploitanten. Het kan helpen in samenwerking met de kermisexploitanten de inrichting van het kermisterrein te optimaliseren en horeca toe te voegen, waardoor het kermisterrein een aantrekkelijk verblijfsgebied wordt.

 

 

 

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button