112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Kentekenregistratie project Zwolse auto’s past binnen Wet Bescherming Persoonsgegevens

Zwolle- ‘Het kentekenregistratie project van Beter Benutten Zwolle Kampen voldoet aan de voorwaarden van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Om de privacy conform de wet te borgen is door het ministerie samen met experts de privacy referentie architectuur ontwikkeld die bij deze projecten wordt toegepast.’ Dit schrijft minister Schultz van Haegen van Infrastructuur als reactie op Kamervragen van D66 over het kentekenregistratieproject in Zwolle om fietsgebruik onder automobilisten te stimuleren.

Commotie in Zwolle

Vorige maand ontstond er veel ophef in de politiek en bij inwoners van Zwolle over het kentekenregistratieproject. Bij meerdere toegangswegen in Zwolle waren tijdelijke camera’s geplaatst. Deze zouden beelden moeten maken van de kentekens van passerende auto’s. Zodra uit analyse naar voren kwam dat een automobilist een spitsrijder was, zou de organisatie deze bestuurder een persoonlijke brief sturen. Inhoud: de korte autoritjes in de spits zouden ook op de fiets kunnen. Deze persoonlijke brief op de deurmat stuitte echter veel mensen tegen de borst.

Na vragen vanuit de gemeenteraad heeft de verantwoordelijke wethouder Filip van As de proef tijdelijk stopgezet. De camera’s hebben nooit aangestaan.

Geen afmelding mogelijk

Nu blijkt uit de beantwoording van de Kamervragen dat het voor automobilisten niet mogelijk was zich af te melden voor de kentekenregistratie. Wel kan men via het Nationaal Postregister aangeven dat men geen brief wil ontvangen. Dit komt erop neer dat het kenteken wel op de opnames komt te staan en inzichtelijk is bij het verwerkende datacenter, maar dat de automobilist geen brief ontvangt.

Soortgelijk project in Breda

Ondanks de protesten in Zwolle wordt het project toch in andere gemeente geïntroduceerd. De komende twee jaar worden er, als onderdeel van het programma Beter Benutten, door regionale overheden meerdere projecten uitgevoerd gericht op het stimuleren van fietsgebruik. De verwachting is dat bij enkele van deze fietsstimuleringsprojecten kentekenregistraties ten behoeve van werving en nulmeting worden uitgevoerd. Dit geldt in ieder geval voor het fietsstimuleringsproject van de gemeente Breda. Het is op dit moment nog niet met zekerheid te zeggen voor welke andere projecten dit ook zal gelden, omdat deze projecten nog opgezet en aanbesteed dienen te worden. Het is verder aan de aanbestedende partij en/of de inschrijvende marktpartijen om de keuze te maken of gebruik wordt gemaakt van kentekenregistraties of van andere methoden voor het registreren en werven van deelnemers.

Of het project in Zwolle toch nog doorgaat is op dit moment niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Back to top button