Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Minister Schippers reageert op inzien Isala patiëntendossier door gevangenen

Zwolle – Minister Schippers van Volksgezondheid vindt dat ziekenhuizen een bewerkersovereenkomst moeten opstellen waarin is vastgelegd wie wat doet en dat dit conform wet- en regelgeving gebeurt. Dit laat ze weten in een brief aan de Kamer als reactie op het inzien van patiëntendossiers van het Isala Ziekenhuizen door Belgische gevangenen. In januari werd bekend dat Belgische gevangenen patiëntendossiers van Isala hadden voorbewerkt zodat ze konden worden gedigitaliseerd.

‘Het is de primaire verantwoordelijkheid van het ziekenhuis. In de bewerkersovereenkomst moet precies zijn vastgelegd wie wat doet en dat dit conform wet- en regelgeving gebeurt. Indien dit proces niet goed is verlopen, is het in eerste instantie aan het ziekenhuis om de dienstverlener hier op aan te spreken. Bij eventuele overtreding van de wet- en regelgeving is het aan de Autoriteit Persoonsgegevens om in actie te komen.’, aldus Schippers.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft aandacht voor de wijze waarop de bewerkersovereenkomsten zijn gesloten bij die ziekenhuizen die nog in transitie zijn van papieren naar digitale dossiers.

‘Het is de verantwoordelijkheid van ziekenhuizen zelf om te onderzoeken of zij hiertoe voldoende maatregelen hebben getroffen. Ook heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg aangegeven de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen een brief te sturen om ziekenhuizen op hun verantwoordelijkheid te wijzen.’, zo schrijft Schippers als antwoord op Kamervragen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button