Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid over schip met gevaarlijke lading

"Geen gevaar voor de omgeving..."

Zwolle – Binnenvaartschip Imatra ligt stil in Zwolle, bij de Botterweg. Bij het schip is een zeer hoge concentratie van de giftige, levensgevaarlijke stof fosfine gemeten. Het schip is één van de drie schepen waar een hoge concentratie fosfine is gemeten. De twee andere schepen liggen in Utrecht en Veghel. Wat er precies gaat gebeuren met het schip is nog niet bekend.

Volgens Paul van der Burg, woordvoerder van de inspectie SZW, vormt het schip geen gevaar voor de omgeving: “De stof zit echt in het ruim, niet buiten het ruim. Er is geen gevaar voor de verdere omgeving. Andere boten kunnen er gewoon langs en mocht het mogelijk zijn, aanmeren. Zolang je niet in het ruim komt, loop je geen gevaar.”

En nu?

De schipper van Imatra moet volgens Paul van der Burg met een plan komen, “Wij wachten een plan van aanpak af van de schipper, tot die tijd kan er nog niks gebeuren.” Hoe lang het schip er nog ligt is dus onbekend. Volgens Sunniva Fluitsma, woordvoerder van de Algemeene Schippers Vereeniging gaat de concentratie van de giftige stof vanzelf dalen.

Motie

Algemeene Schippers Vereeniging vraagt Cora van Nieuwenhuizen, Demissionair Minister Infrastructuur en Waterstaat, om een motie uit te voeren waar veiligheid gewaarborgd wordt. In de motie staat dat informatie voor schippers en leden van cruciaal belang is. Het verzoek aan de minister is om, in overleg met de sector, ervoor te zorgen dat schippers worden geïnformeerd over specifieke eigenschappen, gevaren en voorzorgsmaatregelen van hun lading zoals in de tankvaart al gebruikelijk is.

De motie is voorgesteld op 23 juni 2020 door Remco Dijkstra, voormalig kamerlid van VVD.

Gerelateerde artikelen

Back to top button