LevensbeschouwingNieuws uit ZwolleVoorpagina

In beeld: Landelijke Walk of Peace in Zwolle

Zwolle -De Zwolse wijk Diezerpoort was zaterdag het decor van de landelijke Walk of Peace, op de eerste dag van de nationale Vredesweek. Zo’n 50 mensen liepen, verdeeld over verschillende groepen mee met de wandeling. Onderweg werden verschillende locaties aangedaan zoals Vluchtelingenwerk, stichting Focus, een stand van Amnesty International en het oorlogsmonument op het Josephplein in de Bolle Bieste. Het motto van de wandeling en de Vredesweek is dan ook ‘Inclusief samenleven’ oftewel: ‘Iedereen telt mee’.

Het gebeurde niet eerder dat in Zwolle de landelijke Walk of Peace plaatsvond. Vredesplatform Zwolle wil met de nationale partners van de Raad van Kerken en Pax voor Vrede duidelijk maken dat vrede geen illusie is, maar een bewuste keuze. De Walk of Peace startte bij de OBS De Springplank met een multiculturele hapjes markt. De Zwolse stadsdichter Sarah Lucassen droeg een gedicht voor waarna de deelnemers op pad gingen voor de wandeling van 3,5 kilometer.

 


Andere activiteiten in Zwolse Vredesweek

Zaterdag 18 september is om 11.00 uur een vredesmeditatie bij het Rode Torenplein. Vredesvieringen zijn er op zondag 19 september onder meer in de OLV Basiliek (Peperbuskerk). Op dinsdag 21 maart is er een maaltijdactiviteit in de Lutherse kerk rond ‘Mijn lied, jouw lied’. Bij Klets en Koek in de Plantagekerk kan woensdag 22 september door een beperkt aantal mensen thee worden gedronken met statushouders. Op donderdag 23 september is er ’s middags een Begraafplaatsenpad: kennismaken met rituelen rondom dood en begraven via onder meer de Joodse begraafplaats en de Islamitische afdeling op Kranenburg, georganiseerd door Samen Leven Anders Geloven (SLAG). Die avond is er de mogelijkheid om kennis te maken met TakeCare B&B, een organisatie die gastgezinnen koppelt om aan statushoudende vluchtelingen drie maanden een logeerplek te bieden. Op vrijdag 24 september zijn er Vredesvespers in de Dominicanenkerk en op zaterdag 25 september kunnen mensen hardlopen voor de vrede van kerk via synagoge naar moskee. Die middag is er ook een bijeenkomst in de Oosterkerk over Tent of Nations, het vredesproject van de Palestijns-christelijke familie Nasser op de Westbank. Op zondag 26 september is er tenslotte een vredesviering in de Grote Kerk.

Het volledige programma van de vredesweek met meer informatie per activiteit is te vinden op www.vredesplatformzwolle.nl. Voor vrijwel alle activiteiten is het noodzakelijk dat deelnemers zich vooraf opgeven. Op de site staat vermeld hoe dat voor elke activiteit kan. Mailen kan ook: vredesplatformzwolle@gmail.com.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button