HanzelandNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

In beeld: Bewoners Hamburgstraat maken groen hofje van hun grauwe straat

Zwolle – Zoveel mogelijk stenen eruit en meer groen erin. Bewoners van de Hamburgstraat in Hanzeland maakten een gezamenlijk plan voor meer groen in de straat. Zij kregen hierbij hulp van Natuur en Milieu Overijssel en Gemeente Zwolle én een eenmalige pilotbijdrage van Provincie Overijssel. De hoveniers van Donkergroen hielpen bij de aanleg. Omdat de bewoners zelf verantwoordelijk zijn voor het onderhoud, ontvingen de kinderen uit de straat vrijdagmiddag van wethouder Ed Anker ieder een eigen Zwolse gieter. Hij vroeg de kinderen de plantjes het hele jaar door goed te verzorgen. En dat lieten ze zich niet twee keer zeggen: de gietertjes werden meteen gevuld met water.

Foto’s © Peter Denekamp

Het resultaat van de vergroening werd vandaag gevierd tijdens een gezellige buurtborrel. Op een pony van één van de buurtbewoners konden de kinderen een ritje door de straat maken. Donkergroen stelde het springkussen beschikbaar. Beide vielen goed in de smaak bij de kinderen.

Door de nieuwe inrichting is het gebied leefbaarder, beter bestand tegen hitte en extreme regenval. De nieuwe inrichting bevalt goed. De kinderen spelen volop op het gras, klimmen in de speciaal daarvoor uitgezochte ‘klimboom’ en kunnen tussendoor even uitrusten uit op de zitelementen. De Hamburgstraat was voorheen ingericht met heel veel steen en weinig groen. Daardoor was het er in de zomer erg warm. Het versteende karakter van de straat zorgde er bovendien voor dat het regenwater slecht weg kon lopen in de grond. Met de nieuwe inrichting is dat allemaal verleden tijd.

De aanpak en opzet van het vergroenen van het hofje aan de Hamburgstraat was een pilot binnen het overkoepelende project Spoorzone Zwolle. Binnen dit project wordt fors ingezet op klimaat en energie. Waterschap Drents Overijsselse Delta adviseerde de bewoners over maatregelen die zij kunnen nemen in hun eigen huis en tuin. Ook wezen ze de bewoners op de bijbehorende subsidiemogelijkheid.

Voorheen zag de Hamburgstraat er precies zo uit als Danzigstraat in Hanzeland.

De Danzigstraat in Hanzeland.
De Danzigstraat in Hanzeland.
De Danzigstraat in Hanzeland.

Back to top button