Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Hilko Folkeringa wordt nieuwe directeur Zwolse theaters

'enorm gevoel voor gastvrijheid, cultuur en theater'

Zwolle – Hilko Folkering is per 1 oktober 2017 benoemd als directeur/bestuurder van de Zwolse Theaters. Hij volgt de huidige directeur, Margreet Wieringa op die Theater Odeon en De Spiegel gaat verruilen voor het DeLaMar theater in Amsterdam.

Folkeringa is geen onbekende in theaterland. Sinds 2010 is hij werkzaam als directeur van Theater De Nieuwe Kolk in Assen. In de Drentse hoofdstad heeft hij het theater en de organisatie letterlijk en figuurlijk van de grond af aan opgebouwd. Vijf jaar geleden is het moderne cultuurcomplex De Nieuwe Kolk geopend. Inmiddels is het een goed draaiend en succesvol theater- en bioscoopbedrijf. Ook heeft hij per 1 januari jl. de fusie met Bibliotheek Assen gerealiseerd. Voor zijn periode bij De Nieuwe Kolk was hij drie jaar directeur van Schouwburg Ogterop in Meppel.

DeLaMar

Folkeringa volgt Margreet Wieringa op die per september dit jaar zal beginnen als directeur van het DeLaMar Theater in Amsterdam. De afgelopen drie jaar heeft Wieringa in Zwolle een aantal succesvolle koerswijzigingen doorgevoerd en heeft een nieuwe richting gegeven aan de organisatie. Dankzij een zeer gevarieerde programmering heeft zij een breed publiek aan de theaters weten te binden.

Eigenlijk ben ik al jaren heimelijk verliefd op Zwolse theaters en Zwolle als stad. Het zijn theaters met allure en een sterke merkwaarde in een prachtige stad die volop in beweging is. Toen deze vacature voorbijkwam, kon ik dan ook niet anders dan mijn belangstelling tonen. Hilko Folkeringa

Folkeringa zegt terug te kijken op een mooie tijd in Assen, waar je Theater De Nieuwe Kolk kunt vergelijken met Theater De Spiegel. “Dit geldt ook voor mijn tijd in Meppel, waar Schouwburg Ogterop vergelijkbaar is met Schouwburg Odeon. Zwolse theaters brengt dit goede samen. Het is een grote eer en een lot uit de loterij om sturing te mogen geven aan deze fantastische theaters.”

Gevoel voor gastvrijheid, cultuur en theater

Thecla Bodewes, voorzitter van de Raad van Toezicht: “Wij zijn buitengewoon verheugd dat we na het aangekondigde vertrek van Margreet Wieringa zo’n voortreffelijke opvolger hebben gevonden met een enorm gevoel voor gastvrijheid, cultuur en theater, dat past bij de standing en statuur van De Zwolse Theaters. Wij wensen hem veel succes en plezier in zijn nieuwe functie met de geweldige mogelijkheden van de podia van de Zwolse theaters en haar toegewijde medewerkers”

Margreet Wieringa: “Hilko Folkeringa is een ervaren theaterdirecteur die, daar ben ik van overtuigd, de sterke positie van de Zwolse theaters verder zal uitbouwen.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button