KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Herdenking bij oorlogsmonument Rozenboom

Zwolle – Gymnasium Celeanum staat donderdag 7 oktober a.s. stil bij de Joodse Zwollenaren die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen naar een strafkamp zijn gebracht. De herdenking gebeurt bij monument de Rozenboom dat in 2015 door de school werd geadopteerd. De herdenking begint om 13.45 uur aan de Westerlaan 40. Wethouder Ed Anker woont de plechtigheid bij namens de gemeente Zwolle en legt samen met de leerlingen van het Gymnasium Celeanum bloemen bij het monument.

Verhaal oorlogsmonument

De Rozenboom in de tuin van het vroegere schoolgebouw van het Celeanum werd in 2008 onthuld ter herinnering aan 2 oktober 1942. Toen werden ruim 80 Joodse Zwollenaren vastgehouden in de gymzaal van de school. Voornamelijk vrouwen en kinderen van Zwolse Joodse mannen die gedwongen werkten in Nederlandse werkkampen.

Op 3 oktober werd de groep onder het mom van gezinshereniging naar Westerbork gebracht. Enkelen van hen wisten te ontsnappen en overleefden de oorlog door onder te duiken. Alle overige mannen, vrouwen en kinderen werden naar de vernietigingskampen vervoerd. Slechts één van hen overleefde. In de gymzaal van de school werden na 3 oktober ‘gewoon’ weer gymlessen gegeven.

Kunstwerk

De Rozenboom is een kunstwerk van Iris Le Rütte en geinspireerd op een zin uit het dagboek van Etty Hillesum. Zij was een Nederlandse schrijfster die in 1943 overleed in Auschwitz en daarvoor in Westerbork vastzat. In 1942 schreef ze in haar dagboek:

‘Vruchten en bloemen dragen op elke grond waar men geplant is, zou dat niet de bedoeling zijn?’

De herdenking start op 7 oktober om 13.45 uur aan de Westerlaan 40. Rond 14.15 uur vertrekt de stille tocht vanaf de Westerlaan naar de Veerallee. Daar vindt de herdenking plaats en worden bloemen neergelegd bij De Rozenboom. Wethouder Ed Anker sluit de herdenking af.

Gerelateerde artikelen

Back to top button