KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Grote bomen geplant op gastvrije stadsentree Stationsplein

Zwolle – Verschillende soorten nieuwe beplanting, zoals meerstammige berken en een honingboom, maken de groene loper tussen het station en de binnenstad nog prettiger voor Zwollenaren en bezoekers. Aan de nieuwe vijver op het plein is een volwassen Amerikaanse eik geplant, met een grote kroon en een stamomtrek van maar liefst bijna één meter.

De vernieuwde stadsentree is begin oktober feestelijk geopend met veel Zwollenaren en bezoekers. De nieuwe bomen zijn nu pas geplant omdat dit het best kan gebeuren in het plantseizoen, van oktober tot mei. In het afgelopen plantseizoen werd er nog volop gewerkt aan de ondergrondse installaties van het plein.

Prettig verblijfplein

De grote bomenstructuur van platanen die vanuit de Stationsweg het plein opkomt, heeft cultuurhistorische waarde. In het ontwerp van het vernieuwde plein is ervoor gekozen om niet met deze structuur te concurreren. Daarom is er terughoudend omgegaan met het aanplanten van nieuwe bomen. Het plein is echter wel zo groot dat er twee volwassen bomen aan het plein toegevoegd kunnen worden. Eén bij de vijver en één in een groenvak iets dichter bij het stationsgebouw. Hiermee krijgt het plein een fijne schaal en komen het stationsgebouw en de vijver beter tot hun recht.

‘Groen dak’ van fietsenstalling

De nieuwe bomen zijn geplant op het groene Stationsplein, dat ook het dak is van de ondergrondse fietsenstalling voor 5800 fietsen. Om te zorgen dat de bomen en andere beplanting op deze plek goed kunnen groeien, is er onder de plantvakken voldoende groeiruimte en een slim bewateringssysteem gemaakt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button