Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Groep 5 van de Parkschool gaat op ‘superspons-expeditie’ op Stationsplein Zwolle

Zwolle – Met regenlaarzen aan en een flinke dosis nieuwsgierigheid startten de leerlingen van groep 5 van de Parkschool de ‘superspons-expeditie’ op het spiksplinternieuwe Stationsplein. Want de nieuwe entree van het station is helemaal vernieuwd en omgetoverd tot een groene loper van en naar het centrum van Zwolle. De entree zit boordevol slimme klimaatoplossingen en vormt een ‘superspons’ voor de stad. De kinderen gingen op expeditie om te ontdekken op welke manieren het plein heel veel water kan opvangen.

Slimme klimaatoplossingen

Wethouder Ed Anker ging samen met de kinderen op ontdekkingstocht. Zo zagen ze wel duizenden planten staan op het plein. Een van de kinderen merkte op dat de plantenvakken niet allemaal een ‘randje’ hebben. ‘Op deze manier kan regenwater tijdens een flinke regenbui makkelijk bij de planten komen. Wist je trouwens dat de planten en bomen er in de zomer voor zorgen dat het minder warm wordt? Ze zijn dus handig voor alle seizoenen ‘, vertelde Ed. Natuurlijk mocht een kijkje in de nieuwe ondergrondse fietsenstalling niet ontbreken. Bij extreme regenbuien kan de stalling water opvangen. En dat is belangrijk voor de mensen die wonen, en voor het station zelf. ‘Geen enkele fietsenstalling in Nederland kan dit nog’, liet Ed de kinderen weten.

De (on)zichtbare spons

De leerlingen stelden allerlei goede vragen aan de wethouder, bijvoorbeeld waarom er naast groen nog steeds veel stenen liggen op het plein. Ed legde uit dat dit heel speciale stenen zijn, namelijk stenen die water doorlaten. Dit werd vervolgens getest. De kinderen gooiden flinke gieters water leeg over de stenen en zagen hoe het water er doorheen sijpelde. Ook ontdekten ze de bijzondere ‘kratten’ die onder de stenen zijn aangelegd. Deze ‘kratten’ zijn gemaakt van gerecycled materiaal en vangen het water op. Zo kan dit water opnieuw gebruikt worden in droge periodes.

Spetterende afsluiting

Als spetterende afsluiting testten de leerlingen de ‘superspons’. De leerlingen zagen hoeveel water deze ‘superkolk’ in korte tijd kan opvangen. En natuurlijk werd er ook even flink in de plassen gestampt. Wethouder Ed Anker: ‘De kinderen zijn nu echte ‘Zwolse superspons-experts’ geworden. En daar ben ik megatrots op. Ze hebben het ‘Superspons-diploma’ dan ook allemaal dubbel en dwars verdiend! Ik kijk ernaar uit om de superspons vrijdag 8 oktober samen met groep 5 te openen’.

Gerelateerde artikelen

Back to top button