Dit is een commerciële partnerbijdrageOndernemend nieuws

Glucomannan: wat is het precies?


Dit is een commerciële partnerbijdrage.

Glucomannan is een natuurlijke, wateroplosbare voedingsvezel die wordt gewonnen uit de wortels van de olifantenyam, ook bekend als konjac. Het kan een effectief afslanksupplement zijn. Maar alleen als het op de juiste manier wordt ingenomen.

Gewichtsverlies is niet altijd gemakkelijk en succes op de lange termijn vereist toewijding en doorzettingsvermogen. Talloze supplementen en dieetplannen worden op de markt gebracht als effectieve strategieën om af te vallen en beweren dat ze het makkelijker maken.

Dit artikel gaat dieper in op glucomannan als supplement en of het iets voor jou is.

Wat is glucomannan?

Glucomannan is verkrijgbaar als supplement, in drankmixen en wordt ook toegevoegd aan voedingsmiddelen, zoals pasta en meel. Het is ook het hoofdingrediënt van shirataki noedels.

Glucomannan maakt 40% uit van het drooggewicht van de olifantenyam, die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt. Het wordt al heel lang gebruikt in kruidenmengsels en traditionele voedingsmiddelen zoals tofu, noedels en konjacgelei.

Het wordt niet alleen verkocht als voedingssupplement, maar wordt ook gebruikt als voedingsadditief – een emulgator en verdikkingsmiddel met het E-nummer E425-ii.

Glucomannan heeft een uitzonderlijk vermogen om water te absorberen en is een van de meest viskeuze voedingsvezels die we kennen. Het absorbeert zoveel vloeistof dat een kleine hoeveelheid glucomannan toegevoegd aan een glas water de hele inhoud verandert in een gel. Men denkt dat deze unieke eigenschappen bijdragen aan de effecten op gewichtsverlies.

Hoe helpt glucomannan bij gewichtsverlies?

Glucomannan is een wateroplosbare voedingsvezel. Net als andere oplosbare vezels wordt het veronderstelde gewichtsverlies op verschillende manieren te bevorderen:

  • Het bevat weinig calorieën.
    Het neemt ruimte in je maag in en bevordert een vol gevoel (verzadiging), waardoor je minder voedsel tot je neemt bij een volgende maaltijd.
  • Het vertraagt de maaglediging, wat bijdraagt aan een verhoogde verzadiging.
  • Net als andere oplosbare vezels vermindert het de opname van eiwitten en vetten.
  • Het voedt ook de vriendelijke bacteriën in je darmen, die het omzetten in korte-keten vetzuren zoals butyraat, waarvan is aangetoond dat het beschermt tegen vetgroei in sommige dierstudies.

Het voeden van je darmbacteriën kan ook andere voordelen hebben. Sommige onderzoeken hebben een verband aangetoond tussen veranderde darmbacteriën en lichaamsgewicht.
Glucomannan verschilt van de meeste andere oplosbare vezels, omdat het uitzonderlijk viskeus is, waardoor het bijzonder effectief is voor gewichtsverlies.

Net als andere oplosbare vezels absorbeert glucomannan water in je maag en draagt het bij aan een vol gevoel. Daarnaast kan het op andere manieren een verminderde calorie-inname en gewichtsverlies bevorderen.

Dus werkt glucomannan?

Verschillende gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken hebben de effecten van glucomannan op gewichtsverlies onderzocht. Het blijkt dat wanneer glucomannan vóór de maaltijd wordt ingenomen, het kan leiden tot een bescheiden gewichtsverlies bij mensen met overgewicht, voornamelijk door het creëren van een vol gevoel en het verminderen van de calorie-inname.

Maar onthoud dus ook: glucomannan heeft géén effect op gewichtsverlies, tenzij het voor de maaltijd wordt ingenomen. De aanbevolen timing varieert van 15 minuten tot 1 uur voor de maaltijd.

Conclusie

Glucomannan wordt over het algemeen als veilig beschouwd. De aanbevolen dosering is 1 gram, 3 keer per dag innemen met water. Zorg ervoor dat je het vóór een maaltijd inneemt, omdat het anders geen effect heeft op gewichtsverlies.

Afgaande op het bewijs is glucomannan een mogelijk interessant afslanksupplement. Maar zoals bij elke strategie om af te vallen, werkt het niet op zichzelf. De enige bekende manier om op de lange termijn af te vallen is een permanente verandering van je levensstijl.

Glucomannan kan helpen om dat gemakkelijker te maken, maar het zal op zichzelf geen wonderen verrichten.


Dit is een commerciële partnerbijdrage.

Gerelateerde artikelen

Back to top button