Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Gerdi Verbeet in gesprek over vrijheid van meningsuiting

ZWOLLE – door: Anja Schuurmans –  Gerdi Verbeet opende vandaag de serie van vrijheidscolleges. Deze colleges worden in aanloop naar Bevrijdingsdag, 5 mei, gehouden, in samenwerking met de Bevrijdingsfestivals in zeven provincies in Nederland.

‘Four freedoms’

De avonden worden georganiseerd rondom het thema de vier vrijheden. Vrijheid van religie, vrijwaring van angst, vrijwaring van gebrek, en het onderwerp van vanavond, vrijheid van meningsuiting.

Het college werd gehouden in pop-up store ‘Hier’ op de oude Vismarkt. De avond werd geopend door Arie Jansen van Windesheim in Dialoog. Vervolgens luidde burgemeester Henk-Jan Meijer de spreekster van de avond, oud voorzitter van de Tweede Kamer, Gerdi Verbeet. Tussendoor werd plaats gemaakt voor live-muziek rondom het thema vrijheid door singer-songwriterduo Counterproductive.

Verhalen

De rode draad van de avond was ‘verhalen’. De generaties van tegenwoordig hebben geen oorlog meegemaakt. Ook kennen ze niemand meer die wel tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft geleefd. Verhalen zijn belangrijk, zo leren de generaties van vandaag waarom vrijheid van meningsuiting zo belangrijk is.

Typisch Nederlands

De vrijheid van meningsuiting die wij kennen is volgens Verbeet typisch Nederlands. ,,Hier hebben we de traditie om compromissen te schikken.” In Nederland zoeken we niet naar ons eigen gelijk, maar proberen we het met elkaar eens te worden, betoogt ze. Hier zit ook een risico in, namelijk dat we mensen uit de weg gaan waarmee we niet gelijkgestemd zijn. ,,Hoe meer kanten we zouden kunnen zien, hoe meer we vasthouden aan onze eigen kant.”

Volgens Verbeet zouden we dan ook met mensen in gesprek moeten kunnen gaan, en ook het gesprek zelf opzoeken. Dit gesprek aangaan deed ze dan zelf ook, door na de pauze in gesprek te gaan met het publiek. Onder leiding van Jansen kon het publiek vragen stellen en hun visie delen over meningsuiting. Vanuit het publiek volgde de samenvatting: ,,Vrijheid van meningsuiting is alles, maar ook niets. Er is geen concreet antwoord wat het nou precies is.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button