EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Flesje wijn moet uit de schappen bij Waanders in de Broeren

Zwolle – Boekhandel Waanders in de Broeren mag geen flessen wijn meer verkopen. Dit heeft de rechter donderdagochtend bepaald.

Waanders biedt al langere tijd flessen wijn aan in de hoek waar ook culinaire boeken staan. De SlijtersUnie, belangenorganisatie van slijters in Nederland, had de gemeente Zwolle gevraagd hierop te handhaven. Een boekhandel valt volgens de unie niet onder een gelegenheid waar volgens de Drank en Horeca Wet licht alcoholische drank mag worden verkocht.

Verweer gemeente

De gemeente heeft echter geweigerd om te handhaven. Naast een Plan van Aanpak voor het Broerenkwartier werd als argument aangevoerd dat de winkel binnen de “pilot verlichte regels winkelgebieden’ valt. Deze pilot moet het ondernemers makkelijker maken om nieuwe concepten te ontwikkelen in een tijd waarin ‘fysieke’winkels het moeilijk hebben. In de pilot wordt maximale experimenteerruimte gezocht in belemmerende landelijke en lokale regelgeving. ‘Op het moment dat de gemeente zou gaan handhaven, zou dat het belang van de pilot en het draagvlak van de deelnemers schaden, zo voerde de gemeente Zwolle aan.

Ook werd de benoemd dat de gemeente Zwolle zich had aangemeld voor de  “Pilot gemengde horecabestemming”. Deze (toekomstige) pilot moet (meer) mengvormen tussen horeca en detailhandel toelaten.

Wel handhaven, pilots geen vrijbrief

De huidige en toekomstige pilot waren voor de rechter geen aanleiding om het niet-handhaven goed te keuren. Volgens de rechter kent de Drank en Horeca Wet (DHW) geen wettelijke bepaling, waarin de mogelijkheid in het leven wordt geroepen om te experimenteren met lokale dan wel landelijke regelgeving. Een overtreding daarvan kan dan ook niet worden toegestaan en er zal dus moeten worden gehandhaafd. Ook in de genoemde pilots zelf is volgende de rechter niets terug te vinden dat de gemeente niet meer mag handhaven tegen overtredingen van de DHW.

Hij voegt daar tot slot nog aan toe dat de DHW  niet alleen tot doel om de volksgezondheid te beschermen, maar strekt er tevens toe om het inzicht van de ondernemers te versterken en beoogt een bedrijfsvoering die bijdraagt aan een verantwoorde drankverstrekking.

Op basis van de uitspraak van de rechter zal de gemeente alsnog moeten handhaven. Wat dit betekent voor de toekomstige pilot gemengde horecabestemming is nog niet bekend.

 

25878453160_7e92e7c3e3_z
Schappen met wijn bij Waanders in de Broeren
25878454570_22d38b3582_z
Schappen met wijn bij Waanders in de Broeren

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button