Kunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Eerste zondagmiddagconcert in Zwolse synagoge succes

Zwolle – Het eerste zondagmiddagconcert van Muziek uit de Joodse Traditie is goed bezocht. Ruim honderd mensen luisterden in de Zwolse synagoge naar klezmermuziek van Carla da Silva (zang en accordeon) en Alex Jacobowitz op Marimba. “Ik ben onder de indruk van de grootte en schoonheid van deze synagoge”, reageerde Jacobowitz na afloop.

De bezoekers konden eerst deelnemen aan een workshop klezmerzang van Da Silva. Daarna volgde een workshop klezmermuziek van Jacobowitz, die de verschillen in toonsoorten tussen klassieke westerse muziek en klezmer uitlegde.

Jacobowitz – geboren in New York en woonachtig in Berlijn – verbaasde zich niet alleen over de schoonheid van de synagoge, maar ook over het enthousiasme van de concertbezoekers en organisatie. “Mooi om te zien, dat zij zo hard werken aan de wederopstanding van het Joodse leven in deze stad. Ik hoop, dat hier een mooie concerttraditie ontstaat. Muziek is namelijk in staat om mensen met elkaar te verbinden. En als je deze eeuwenoude muziek speelt in zo’n prachtige synagoge, dan komt alles samen.”

Muziek uit de Joodse Traditie is van plan om vaker concerten in de synagoge te organiseren om daarmee ook mensen in het jodendom te interesseren. “Het is voor het eerst in onze geschiedenis, dat we daarmee naar buiten treden”, zegt voorzitter Ben Ketelaar van de Joodse gemeenschap.

Gerelateerde artikelen

Back to top button