Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Eerste klimaatsensor in Seringenstraat Assendorp

Zwolle – Zaterdag, tijdens de burendag, was er volop bedrijvigheid in de Seringenstraat in Assendorp. De buurtbewoners staken samen de handen uit de mouwen om geveltuintjes in hun straat aan te leggen.

Regenwater schuttingen en groene daken

Deze geveltuintjes zorgen niet alleen voor meer groen, maar maken ook deel uit van de maatregelen die bewoners nemen om de straat voor te bereiden op klimaatveranderingen. Zo zijn ze al een tijdjes bezig met speciale schuttingen waarin regenwater wordt opgevangen. Ook komen er groene Sedum daken op de garages.

Klimaatsensor

Om de effecten van deze maatregelen te kunnen monitoren werd zaterdag een speciale klimaatsensor geïnstalleerd. Met de sensor kunnen bewoners van de Seringenstraat zelf eenvoudig de luchtkwaliteit, neerslag, verdamping, hitte en wind volgen. Op die manier is eenvoudig te zien of de vergroening bijdraagt aan het verminderen van hittestress en een aangenamer leefklimaat in de straat.

Meetgegevens via app

Wethouder Michiel van Willigen nam de klimaatsensor zaterdagmiddag in gebruik nemen. Het is de eerste sensor in Zwolle die aangesloten is op het landelijke meetnet van de Radboud Universiteit in Nijmegen. De meetgegevens zijn simpel te volgen door middel van een speciale app.

SensHagen

Binnenkort worden in Stadshagen nog eens 25 van deze klimaatsensoren geplaatst in het project ‘SensHagen’. Met dit project wil Klimaat Actief Zwolle ervaring op doen met het doen van metingen met hoogwaardige sensoren door bewoners.

Gerelateerde artikelen

Back to top button