Nieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpaginaZorg & Welzijn

Eed of belofte voor 52 reservisten in Zwolle: zij versterken het 10 Natresbataljon

Zwolle – Zaterdagochtend hebben 52 reservisten van het 10 Natresbataljon de eed of belofte afgelegd in het Park de Wezenlanden in Zwolle. Zij zijn daarmee officieel toegetreden tot het Korps Nationale Reserve (Natres), dat onderdeel is van de Koninklijke Landmacht. De reservisten kunnen worden ingezet voor uiteenlopende taken, zoals bewaking, beveiliging, rampenbestrijding en ceremoniële activiteiten. De reservisten zijn in het verleden in Zwolle ingezet bij het opbouwen van een tijdelijke opvang van asielzoekers in de IJsselhallen. Ook worden ze ingezet ter ondersteuning van het waterschap voor dijkbewaking bij hoogwatersituaties.

Reservisten

Het 10 Natresbataljon maakt deel uit van de 43 Gemechaniseerde Brigade, die verantwoordelijk is voor het noorden en midden van Nederland. Het Natresbataljon telt zo’n 900 reservisten, die naast hun burgerbaan of studie gemiddeld één avond per week en één weekend per maand militair actief zijn. Zij volgen een basisopleiding en een functieopleiding, waarna zij de eed of belofte afleggen.

De beëdiging vond plaats in het bijzijn van familie, vrienden en collega’s van de reservisten. Namens de provincie was commissaris van de Koning in Overijssel, Andries Heidema, aanwezig. Ook loco-burgemeester Gerdien Rots woonde de ceremonie bij als gastvrouw van de stad Zwolle. De eed werd afgenomen door Luitenant-kolonel Hans Berding, bataljonscommandant van de 10 Natresbataljon.

Wat doet het 10 Natresbataljon

Ze worden ingezet voor verschillende taken, zoals:

  • Bewakings- en beveiligingsopdrachten. Zoals wacht houden aan kazernepoorten. Of bewaken en beveiligen van ontruimde gebieden en vitale objecten als energiecentrales.
  • Militaire bijstand bij rampenbestrijding. Bijvoorbeeld bij watersnoden en de uitbraak van besmettelijke dierziektes als mond- en klauwzeer en varkenspest.
  • Militaire bijstand aan civiele autoriteiten voor het handhaven van de openbare orde en veiligheid.
  • Militaire steunverlening aan militaire transporten door Nederland bij grote oefeningen of inzet.
  • Militaire steunverlening aan eenheden van de Nederlandse krijgsmacht tijdens vertrek of terugkeer van uitzending.
  • Militaire steunverlening aan civiele autoriteiten bij grote evenementen, zoals de Nijmeegse Vierdaagse.
  • Ceremoniële activiteiten, bijvoorbeeld Prinsjesdag en herdenkingen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button