Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Dodenherdenking Zwolle 2018 bij monument Ter Pelkwijkpark

Zwolle – Op vrijdag 4 mei vindt de jaarlijkse Dodenherdenking plaats bij het monument in het Ter Pelkwijkpark voorafgegaan door de Stille Omgang. Traditiegetrouw vindt voor vertrek van de Stille Omgang in de Oosterkerk de gedachtenisbijeenkomst plaats. Lococommissaris van de Koning Bert Boerman, burgemeester Henk Jan Meijer en enkele wethouders nemen aan het programma deel.

Gedachtenisbijeenkomst Oosterkerk

Van 18.30 tot 19.00 uur is de jaarlijkse gedachtenisbijeenkomst in de Oosterkerk, georganiseerd door de Gedachteniswerkgroep 4 mei. Tijdens de bijeenkomst dragen de kinderen die de eerste, tweede en derde prijs bij de gedichtenwedstrijd hebben gewonnen hun gedicht voor.

Stille Omgang

Iedereen die wil meelopen met de Stille Omgang wordt verzocht tussen 19.00 en
19.15 uur aan de Spinhuisbredehoek te zijn. Vandaaruit vertrekt de stoet om 19.15 uur langs de volgende route waar het verkeer wordt opgehouden:
Menno van Coehoornsingel (vm. Huis van Bewaring/Librije), Stenen Pijp, Diezerkade, Brink, Rhijnvis Feithlaan, Bagijnesingel, Schoenkuipenbrug, Groot Wezenland, Burgemeester van Roijensingel, Sassenpoortenbrug, Sassenstraat, Nieuwe Markt, Samuël Hirschstraat (synagoge), Schoutenstraat, Wolweverstraat, Wilhelminasingel naar het Ter Pelkwijkpark.

Herdenking

Tijdens de plechtigheid bij het centrale monument onder leiding van ceremoniemeester Arjan Duijn, draagt burgemeester Henk Jan Meijer traditiegetrouw een gedicht voor. Sinds vorig jaar draagt voortaan ook het kind dat de eerste prijs van de gedichtenwedstrijd heeft gewonnen het eigen gedicht voor. Dit jaar is dat Juup Ratering van groep 7 van de Jenapleinschool. Lococommissaris van de Koning Bert Boerman en burgemeester Henk Jan Meijer leggen gezamenlijk een krans namens het openbaar bestuur. Omdat de Dodenherdenking dit jaar samenvalt met Sabbat neemt de Joodse Gemeenschap niet deel aan de Stille Omgang en de plechtigheid. Dat betekent ook dat de Indische en Molukse gemeenschap die een krans leggen ter nagedachtenis aan de burgerslachtoffers geen krans námens de Joodse slachtoffers kunnen leggen.

Aan de plechtigheid werken onder anderen mee trompettiste Brenda Schut, studenten van Deltion College, leden van de Gedachteniswerkgroep, Vereniging Veteranen Zwolle, Natres en scoutingorganisaties uit de stad. Gastkoor is dit keer popkoor HoorHaar.

Concert en theater na de herdenking

Na de herdenking zijn er in het kader van ‘Theater Na de Dam’ vanaf 21.00 uur voorstellingen in Odeon.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren