Nieuws uit ZwolleOnderwijs & Wetenschap

Daan Boven van het Carolus Clusius College in Zwolle gekozen tot beste jonge debater van Overijssel

Vandaag vond in het Overijsselse provinciehuis in Zwolle de finale plaats van de Overijssel Debat Award. Ruim 500 leerlingen deden afgelopen jaar mee aan de voorrondes in de provincie Overijssel.
Alleen de 18 beste debaters van het Carmel College, CCC, Bonhoeffer College, Greijdanus, ROC Aventus, Reggesteyn en Cibap streden vandaag in de finale tegen elkaar in de Statenzaal.
Na een intensieve dag debatteren oordeelde de jury dat Daan Boven van het Carolus Clusius College in Zwolle de Overijssel Debat Award in ontvangst mocht nemen.
De aanmoedigingsprijs ging dit jaar naar Annemijn Verschure van het ROC Aventus uit Deventer.

“Neem niet alles klakkeloos aan.”

Juryvoorzitter en Overijssels griffier Renée Wiggers: “Het lijkt wel of het niveau elk jaar hoger wordt. Prachtig om te zien en te horen.” De jury bestond verder uit Statenlid Fred Kerkhof (50Plus) en Jongerenraadslid Carlijn Land. De dag werd geopend door Commissaris van de Koning Andries Heidema die de volle zaal jongeren toesprak. Hij riep de jongeren op hun stem goed te laten horen: “Ga het gesprek aan, denk na over wat je vindt en stel kritische vragen. Neem niet alles klakkeloos aan! Op school, op straat, maar ook bij jouw sportvereniging, tijdens een avondje met vrienden. Of in de politiek.”

Jaarlijks 7000 jongeren

Via het programma Overijssel doet mee! gaan jaarlijks meer dan 7000 jongeren in gesprek met Overijsselse politici in onder meer gastlessen en Democratiespelen. De Overijssel Debat Award is één van de instrumenten die dit programma hiervoor inzet. De Overijssel Debat Award wordt georganiseerd door de provincie Overijssel en de Jongerenraad Overijssel. Zij vinden het belangrijk dat jongeren in een vroeg stadium kennismaken met de democratie in Nederland en de kunst van het debatteren. Commissaris Andries Heidema: “Jongeren zijn van groot belang voor ons werk en ons leven. Maar ook voor onze democratie. Daarom is het van belang dat we laten zien hoe de politiek werkt en hoe het gemeentelijke, provinciale en landelijke beleid tot stand komt”.

Gerelateerde artikelen

Back to top button