EconomieNieuws uit ZwolleVoorpaginaVV Berkum

CU en D66: Stilvallen energieproeftuin project Berkum schadelijk voor energietransitie

Zwolle – Berkum moet de eerste wijk in Zwolle worden die energieneutraal wordt. De wijk heeft daar op verzoek van de gemeente en de provincie zelf een plan voor opgesteld, maar het proces dreigt vast te lopen door tekort aan ondersteuning.

Ruben van de Belt (CU): “In Berkum werken bewoners hard om samen met de netbeheerder en ander partijen er een succes van te maken. Maar dat wordt nu spannend en het dreigt stil te vallen. Als Berkum, als proeftuin van Zwolle, stilvalt is dat enorm schadelijk voor de energietransitie in Zwolle. Dat moeten we echt voorkomen”. Daar is David Hof (D66) het roerend mee eens: “We zijn al een heel eind op weg, het moet nu echt concreet worden. Met de schop in de grond. Juist daarin ontbreekt nu de ondersteuning. Daarom dienen we deze motie in, om het college op te roepen met de andere betrokken overheden die ondersteuning te regelen.”

De motie wordt vrijdag 8 november besproken tijdens de begrotingsvergadering voor 2020.

Foto © Tim Dijkman
De energieproeftuin in Berkum is een pilot waarbij deltaWonen verschillende combinaties van energie bespaarders, energie opwekkers, energie opslag en energie bewustwording gaat testen bij bestaande sociale huurwoningen. De pilot wordt uitgevoerd op 46 sociale huurwoningen, verdeeld over 9 blokken. Doel: onderzoek doen naar de meest optimale combinatie. Na de woningverbetering hebben alle woningen een A+, A++ of zelfs A+++ label.
Foto © Tim Dijkman

 

Foto © Tim Dijkman

Gerelateerde artikelen

Back to top button